nieuws

Nieuws

Kwekerij Baas: 'Leren is een natuurlijk proces'

kwekerij-baas-leren-is-een-natuurlijk-proces
17 januari 2017

Jarno Baas:Bij Kwekerij Baas zijn we nu bezig met het in kaart brengen van verschillende processen. De afgelopen jaren zijn we gegroeid. Hier creëren we meer omzet mee, maar ook meer arbeid. Als we daar ook leuk op willlen verdienen, zullen we onze processen efficiënter moeten inrichten. Het uiteindelijke doel is om 20% te besparen”.

 

Baas huurt zelfs een zzp’er in die naar de grotere processen gaat kijken. Daarnaast gaat één van de medewerkers zich fulltime bezighouden met het analyseren van processen. Jarno Baas:Toen we hiermee begonnen hebben we besloten dat iedereen een cursus ‘yellow belt’(lean) gaat volgen. Alle werknemers, op alle niveaus binnen het bedrijf. Dit is nodig om iedereen mee te krijgen in de veranderingen binnen de processen. Ondertussen zijn we bezig om de yellow belt te halen”.

 

Talent gebruiken
Bij kwekerij Baas maken ze ook gebruik van de talenten die ze in huis hebben. Henri Keurhorst is de afgelopen jaren productieleider geweest, maar begint nu met zijn nieuwe functie: procesmanager. Marijke:Henri is altijd heel sterk geweest in het analyseren van processen en het doorvoeren van verbeteringen. Hij is hier zelfs zo sterk in dat dit ook zijn functie wordt.” Henri:Ik begin altijd met vragen stellen: waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Dan kijk ik of er verbeteringen mogelijk zijn en maak ik een calculatie om in te schatten en te laten zien wat het oplevert als we het anders doen. Vervolgens gaan we dit proefdraaien. Op deze manier zijn al veel processen verbeterd, mooi dat ik nu de kans krijg om meer met dit talent te gaan doen”.

 

Cursusaanbod
Marijke van der Heijden (P&O):
Naast de yellow belt (lean) doen we ook andere cursussen. Elk jaar volgen we er een aantal. Dit stimuleren we bij werknemers door ernaar te vragen tijdens het functioneringsgesprek en geregeld cursussen aan te bieden”. Regelmatig zijn er werknemers die een cursus leidinggeven volgen. Het afgelopen jaar volgden ze een workshop efficiënt samenwerken met Poolse werknemers bij Agata Wolters. Hierbij leerden ze over de Poolse cultuur en gebruiken. Jarno Baas:Veel van de Poolse werknemers hebben ook de competentie om door te groeien. Om hierover met hen in gesprek te kunnen is het handig om de cultuur en hun gebruiken beter te kennen”.

 

Werk van tegenwoordig
Jarno:
Bij de bedrijven die daarvoor openstaan zal er de komende tijd veel veranderen. Als ik nu al zie wat er veranderd is in het werk door de steksteekrobot. Zo zullen de ontwikkelingen voortgaan. Maar te ver in de toekomst kijken is lastig. Ik borduur daar nu niet teveel op voort, het leren is bij ons ook een natuurlijk proces. Ik ga mijn mensen ontwikkelen op het moment dat het nodig is. Wel let ik er al op bij het aannemen van personeel. Het werk van tegenwoordig vraagt toch hoger gekwalificeerde mensen”.

 

Heb je vragen over een cursus? Of wil je de talenten en kwaliteiten van jouw werknemers in kaart brengen? Neem contact op met Mara Juckers, opleidingsmanager.