nieuws

Nieuws

Koffiedik

Koffiedik
14 mei 2020

Koffiedik kijken: ik heb het vanochtend eens gedaan. Je ziet vrij weinig. Er valt weinig over te vertellen. Het is bruinzwart van kleur en heeft een bepaalde structuur. Dat is het dan wel zo’n beetje. "Het is koffiedik kijken", het is een uitspraak die ik de laatste weken regelmatig vaak doe in gesprekken met werkgevers en sollicitanten, als mij gevraagd wordt naar de verwachtingen op de arbeidsmarkt voor de komende tijd.

Op het gebied van vacatures en sollicitanten verandert de situatie wekelijks. Om die reden vind ik het lastig om voorspellingen te doen. Als ik kijk naar de mensen die zich nu bij ons inschrijven zie ik verschillende dingen gebeuren:  

  • Vacatures met weinig of geen specifieke functie eisen zijn populair. Denk daarbij aan productiemedewerkers. Op vacatures die specialistischer van karakter zijn zoals een medewerker technische dienst wordt nog altijd minder gereageerd;
  • Meer aanmeldingen van mensen die tijdelijk (bijvoorbeeld een zomerperiode) werk zoeken;
  • Mensen die door de coronacrisis nu geen werk hebben schrijven zich bij ons in. Denk daarbij aan mensen uit de horeca zoals koks, mensen uit de bediening, en eigenaren. Het lastige aan de groep sollicitanten vind ik wel: wat gaan zij doen als de horeca weer aantrekt? Hoe serieus kan ik de sollicitatie nemen, of solliciteert men om een vinkje voor het UWV te kunnen zetten? Meestal kom je er via een telefoongesprek snel genoeg achter. 
  • Mensen die momenteel een vast contract hebben en op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging durven nu geen risico te nemen en kiezen voor iets meer zekerheid. Uitzonderingen daargelaten, zit deze markt op slot.

We gaan nu een fase in waarin we gaan leren leven met het virus. De teugels worden gefaseerd gevierd. Hopelijk neemt het consumentenvertrouwen en het vertrouwen in de arbeidsmarkt weer toe en durven mensen weer wat meer risico te nemen.

Hoe dan ook: het blijft afwachten en koffiedik kijken.

Dit stuk is geschreven door Frank van Baarle. Frank is adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit en heeft dagelijks contact met bedrijven en sollicitanten.

Wil je meer informatie, een vacature uitzetten of ben je op zoek naar een goede kandidaat? Neem contact met ons op!