nieuws

Nieuws

Klaar voor de eerste stagedag?

6 februari 2020

Maandag komt de nieuwe stagiair. Hij studeert marketing en communicatie op het hbo. Door P&O ben je gevraagd of je zijn praktijkbegeleider wilt zijn. Het lijkt je hartstikke leuk, daar leer je zelf natuurlijk ook weer heel veel van. Maar je vindt het ook wel spannend: Hoe bereid je je voor? Wat bespreek je op zijn eerste werkdag? Hoe ziet überhaupt zijn eerste werkdag eruit? En hoe bewaak je zijn leerproces en ontwikkeling? Allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd schieten!

Dit is waarschijnlijk waar heel veel praktijkbegeleiders (stagebegeleiders) tegenaan lopen. Niet gek. Het begeleiden van een stagiair is wel degelijk iets anders dan het aansturen van je directe collega’s. Gelukkig hoef je het echt niet allemaal alleen te doen. Binnen het bedrijf zijn er vast collega’s die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de directie, P&O of misschien zelfs je directe collega. Maar ook Kasgroeit zou hier een adviserende rol in kunnen spelen.

In het voortraject heb je in overleg met ons en de P&O afdeling als het goed is alle praktisch zaken al geregeld en besproken met de stagiair: Er is een stageplan, inclusief opdracht en plan van aanpak gemaakt door de stagiair en goedgekeurd door de stagecoördinator van school. Er is een stageovereenkomst ondertekend. Hierin komen vaak ook zaken als stagevergoeding, reiskosten, vakantie, verlof en werktijden in terug. Vergeet niet om de stagiair te informeren over: Ziek- en betermeldingsprocedures, huisregels en veiligheidsregels, afspraken over werkkleding en gebruik van laptop, telefoon, etc.

Die eerste werkdag

Zo’n eerste dag is altijd wat rommelig. Maar het is wel belangrijk om het gestructureerd aan te pakken. Een goed begin is het halve werk.

 • Zorg in ieder geval dat je de stagiair op een leuke manier ontvangt op zijn eerste stagedag
 • Drink samen een bak koffie en spreek in ieder geval even de eerste dag door
 • Plan begeleidings- voortgangs-, beoordelingsgesprekken en het eindgesprek in. Om zo het doel en de inhoud van de stage te kunnen blijven monitoren en bij te kunnen sturen wanneer dat nodig is
 • Bespreek wat de stagiair de komende periode verwacht en wat jij van hem verwacht en met welke vragen hij/zij bij wie terecht kan. (plan dit allemaal in en leg het vast)
 • Maak vervolgens een rondje door het bedrijf en stel de stagiair voor aan zijn nieuwe collega’s
 • Laat de nieuwe werkplek zien
 • Leg alle systemen / applicaties uit waar hij mee gaat werken
 • Geef de tijd om te lezen in wat documenten en voor zichzelf wat interne afspraken in te plannen voor de komende dagen
 • Aan het eind van de dag evalueer je de dag nog even en kunnen dingen besproken of opgepakt worden die nog niet helemaal duidelijk zijn

Het verdere verloop van de stage

Jij bent als stagebegeleider het eerste aanspreekpunt voor de stagiair. Op de eerste werkdag heb je diverse afspraken gemaakt over het verloop van de stage en evaluatiemomenten ingepland om zo uiteindelijk tot het einddoel van de stage te komen. Het is belangrijk dat je dagelijks / wekelijks contact hebt. In de kern is de stagiair verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling, maar als stagebegeleider heb jij wel de verantwoordelijkheid om hem te faciliteren en ruimte te geven in zijn ontwikkeling.

 • Geef concrete opdrachten, maar laat hem/haar zelf ook dingen ontdekken
 • Bewaak en beoordeel het leerproces van de student, stuur bij waar dat nodig is
 • Voer begeleidings- of voortgangsgesprekken met de stagiair
 • Trek vroegtijdig aan de bel en houdt contact met de stagecoördinator van school als er iets niet goed gaat. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Eens vragen hoe zijn weekend was af en toe een compliment geven helpt zeker mee in het vertrouwen en uiteindelijk de ontwikkeling van de stagiair!

Wil je meer informatie, tips en advies over stagiairs, neem contact met op ons op!