Kennis spreiden op de werkvloer

Lean management dat is de laatste cursus die Marloes samen met Stefan Managing Director van SlijkermanKalanchoë heeft gevolgd. Een interessante training die weer allerlei frisse ideeën gaf om de werkzaamheden op de kwekerij efficiënter te organiseren. Regelmatig aan de slag met je ontwikkeling dat is volgens Marloes belangrijk om een innovatief bedrijf te zijn en te blijven. Vandaag ben ik op bezoek bij Marloes Beerepoot en we zijn in gesprek over leren en ontwikkelen en hoe Slijkerman hiermee aan de slag is.
Feiten
Eerst maar even wat feiten over SlijkermanKalanchoë. Slijkerman is een familiebedrijf wat dit jaar 75 jaar bestaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in het veredelen, vermeerderen en produceren van Kalanchoë. Er zijn circa 42 medewerkers waarvan, waarvan 13 scholieren en een vaste groep van 5 a 6 uitzendkrachten. Marloes: “Het team bestaat uit een mooie mix van jong en oud, medewerkers met veel ervaring of die mensen die in opleiding zijn en aan het begin van hun carrière staan”. Marloes is sinds 3 jaar de HR adviseur bij Slijkerman.
Kennis laten doordruppelen op de werkvloer
Buddy’s op de werkvloer, taakroulatie, BBL-leerlingen, een medewerker die deelneemt aan de Brancheopleiding Glastuinbouw en meerdere scholieren die doorstromen naar fulltime vaste medewerkers. Zomaar een greep van de activiteiten die worden ondernomen om meer kennis te laten doordruppelen naar de werkvloer. Er is zoveel kennis in huis die je nog beter kunt benutten. Marloes: “In de functioneringsgesprekken vragen we standaard wat de ambities en ontwikkelpunten zijn van de medewerkers zodat we hier gericht mee aan de slag kunnen. Zo zijn er nu een aantal vaste medewerkers die het inwerken van nieuwe collega’s heel leuk vinden, zij zijn nu aan de slag als Buddy’s”.
Rouleren van taken stimuleert leren
Taakroulatie speelt ook een belangrijke rol bij het leren binnen Slijkerman. Marloes: “De taken van medewerkers worden zoveel mogelijk gerouleerd, het voordeel is dat kennis hiermee breder wordt verspreid in je organisatie, medewerkers worden meer allround en kunnen elkaar makkelijker vervangen bij ziekte of vakantie. Deze verandering van het werk wordt door de medewerkers heel positief ervaren, het maakt het werk interessanter en voorkomt dat je in een tunnelvisie komt”.
Invullen van vacatures in de krappe arbeidsmarkt
Regelmatig stroomt er via de scholieren poule iemand door naar een vaste baan bij Slijkerman. Hoe krijgen ze dat voor elkaar in deze krappe arbeidsmarkt? Marloes: “Scholieren horen gewoon bij het team. We gaan met ze in gesprek en geven duidelijk aan dat er altijd de ruimte is om te kijken naar de mogelijkheden. Zo is er iemand nu bezig met een BBL-opleiding Mechatronica en wordt hierbij begeleid door onze onderhoudsman. We hebben volop mogelijkheden binnen ons bedrijf voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Van teelt, techniek tot commercieel”.
De ambitie van Marloes is om leren onder de aandacht te blijven brengen bij SlijkermanKalanchoë. Marloes: “Wanneer medewerkers blij zijn, het naar hun zin hebben en nieuwe dingen willen leren dan voel je dat in je hele organisatie. Dan willen we hier graag de mogelijkheden voor bieden. Dat levert de organisatie zoveel op. Eigenlijk draait het om werkgeluk van de medewerker en daar is leren een belangrijk onderdeel van.”
Jolanda Rosloot nam dit interview af met Marloes van SlijkermanKalanchoë. Heb jij vragen over leren en ontwikkelen op de werkvloer en wil je meer tips over hoe je het kan aanpakken? Neem contact met ons op!