nieuws

Nieuws

ISW Onderneemt en Kasgroeit maken verbinding onderwijs en bedrijfsleven

isw-onderneemt-en-kasgroeit-maken-verbinding-onderwijs-en-bedrijfsleven
3 oktober 2018

ISW Gasthuislaan is op 17 september 2018 een project gestart waarbij leerlingen uit de 3e klas Gymnasium opdrachten vervullen bij een viertal Westlandse bedrijven. De leerlingen doen onderzoek bij de bedrijven op het gebied van Aardrijkskunde, Economie en Nederlands. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van ISW Onderneemt, WNTweb/SOB Westland en Kasgroeit. Het voornaamste doel van het project is om de leerlingen te helpen meer zelfinzicht te krijgen door hen te ondersteunen / stimuleren bij het ontwikkelen van uitvoerende functies. De insteek van het project en de focus binnen het initiatief ISW onderneemt is het creëren van meer verbindingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Op 22 november 2018 hebben de leerlingen eindpresentaties gegeven voor belangstellenden van de school en de bedrijven.

Het idee voor dit project is ontstaan tijdens een gesprek tussen Anko Goudswaard (Directeur ISW Gasthuislaan, zeer nauw betrokken bij ISW Onderneemt), Paul Steyn (Programmamanager WNTweb /SOB Westland) en Martijn van Velzen (Adviseur Arbeidsmarkt en Stagestimulator Kasgroeit).

De bedrijven KP Holland, Priva, KUBO en Levoplant werken graag mee aan het project. ‘’Voor de sector is het belangrijk om bekend te worden bij de jongeren, een stukje sectorbranding’’ aldus Pech Samwel van KP Holland. De bedrijven zijn gemotiveerd om vanuit het bedrijfsleven een bijdrage te leveren aan de doelstelling van dit project en voor hen levert het uiteindelijk ook adviezen op.

De eerste reacties van zowel de leerlingen als de docenten zijn zeer positief. Matthijs de Boer (docent Aardrijkskunde) is enthousiast over deze toegepaste manier van leren: ‘’Het is een praktisch project, gericht op zien en ervaren. Los van die schoolbanken!’’ Dit project past helemaal bij de huidige trend waarbij projectmatig en vakoverstijgend onderwijs steeds meer aandacht krijgt.

Willem van der Voort van Levoplant sluit zich hierbij aan en vindt het belangrijk de leerlingen hun eigen ding te laten doen en de zaken die voorkomen in de glastuinbouw te laten ervaren door de jongere generatie. De leerlingen zelf geven aan dat ze het mooi vinden om een kijkje buiten de school te nemen en te komen op plekken waar ze anders (nu nog) niet zouden komen.