nieuws

Nieuws

Interview Hans Ligtenberg leercoach opleiding Tuinbouw en Agribusiness

interview-hans-ligtenberg-leercoach-opleiding-tuinbouw-en-agribusiness
24 juli 2017

Interview Hans Ligtenberg leercoach opleiding Tuinbouw en Agribusiness

Bij de start van de deeltijd opleiding Tuinbouw en Agribusiness van Inholland heb ik meegedacht met de inhoud van deze opleiding. Nu de eerste kandidaten een half jaar geleden zijn gestart ben ik benieuwd naar de eerste ervaringen. Dus tijd om Hans Ligtenberg Leercoach van de opleiding te interviewen. Hans begeleidt de studenten tijdens de opleiding.

 

Wat is er nu anders aan de deeltijd opleiding Tuinbouw en Agribusiness van Inholland ten opzichte van een andere HBO-opleiding? Hans: “Doe met alles wat je weet over de opzet van een HBO opleiding CTRL ALT DELETE.  Alles is anders. De student bepaalt het tempo, de inhoud, volgt geen vaststaand lesprogramma en er zijn geen schriftelijke tentamens. Het is eigenlijk maatwerk per student”. Per student wordt er in deze opleiding gekeken naar wat hij al beheerst en wat hij nog moet leren om te voldoen aan de eisen van een HBO diploma. Samen met de coach wordt er een leerplan gemaakt en hiermee gaat de student zelf aan de slag. Hans: “Mijn taak als coach is het begeleiden van de student bij het vinden van zijn weg om de kennis tot zich te nemen, of zoals ik het ook wel zeg, ik geef hem op zijn tijd een aai over de bol of een schop onder zijn kont”.

 

Welke onderwerpen komen in de opleiding aan de orde? Studenten kiezen zelf de onderwerpen waarin ze zich willen verdiepen maar ook de manier hoe ze dit willen doen. Dit kan van alles zijn, een onderzoek in de praktijk of literatuur, een analyse van een vraagstuk binnen het bedrijf of het volgen van colleges. Gericht op de teelt, bedrijfsvoering, marketing of veredeling ect. de student maakt zelf zijn keuzes hierin. Na afloop van een onderwerp wordt er een portfolio gemaakt en heeft de student een interview met 2 assessoren die toetsen of de stof wordt beheerst en of hij of zij deze ook kan toepassen in de praktijk.

 

Hoe vaak moeten studenten naar school? Elke 2 weken komen de studenten bij elkaar, waarbij ze aan elkaar presenteren met welke onderwerpen ze bezig zijn en op welke manier. Hans: “Deze vrijdagochtend zie ik als een soort community building. Ik merk bij de studenten een honger naar kennis, ze zijn leergierig en willen graag meer weten. De studenten stellen kritische vragen aan elkaar en denken mee. Ze zijn aan de slag met het oplossen van concrete vragen en dat motiveert enorm”.

 

Om deze opleiding te kunnen volgen moet je minimaal beschikken over een HAVO of MBO 4 diploma en minimaal 2 dagen in de week werkzaam zijn bij een tuinbouwbedrijf. Wil je ook deelnemen aan deze opleiding? In september 2017 start er een nieuwe groep. Wil je meer weten over deze opleiding neem contact op met Hans Ligtenberg of Jolanda Rosloot 06-30108092 Opleidingsmanager Kas groeit