nieuws

Nieuws

Interview fruitteler Simon Steijn

interview-fruitteler-simon-steijn
31 maart 2016

Simon Steijn teelt Appels in Zeewolde. Zijn ene zoon heeft een madenkwekerij en zijn andere zoon een nertsenbedrijf. Simon zag voor hun geen brood in de fruitteelt dus adviseerde hij ze om zich breder te oriënteren. Alle drie de ondernemers werken ook veel met Poolse werknemers. Simon volgde zelf een cursus Pools. Wat motiveerde hem? Maar ook, wat kunnen we leren van deze fruitteler?

 

Simon:Naast dat ik wil kunnen vertellen hoe het werk gedaan moet worden, vind ik het ook belangrijk om te weten wie er bij mij werkt. Ik ben heel erg benieuwd naar de achtergrond van mijn Poolse werknemers. Hoe leven ze in Polen? Vaak leven ze met hun vader en moeder in één huis, hoe werkt dat? Ik vind het interessant om hun cultuur te leren kennen”.

 

Pools is een moeilijke taal. Een cursus Pools moet je dan ook niet gaan volgen als je maar half gemotiveerd bent. Simon:Een andere belangrijke reden voor mij was dat ik zelf de regie wil hebben over welke Poolse werknemers er volgend seizoen bij mij komen werken. Poolse werknemers zijn onderling niet altijd even sociaal. Degene waarmee ik het beste kon communiceren bepaalde in het verleden vaak met welke collega’s zij goed op kon schieten. Die benaderde zij om het volgende seizoen te komen werken. Nu kan ik iedereen zelf bellen. Ik wil bepalen wie ik goed vind en wie er bij mij komt werken. Na het volgen van de cursus heb ik er veel plezier van om met alle Poolse medewerkers normaal te kunnen communiceren. En zelf te bellen of Whatsappen. Het contact in de kantine tijdens pauzes is veel beter. En als ik naar Polen ga, kan ik in verschillende situaties gebruik maken van Poolse taal”.

 

De docent van de cursus Pools, Agata Wolters, is zelf getrouwd is met een tuinder. Ze kent de meest voorkomende woorden uit de sector dus ook. Ze spreekt de taal van de ondernemers uit de sector. In de cursus krijg je een lijst van de woorden die wij op het bedrijf veel gebruiken. Simon:Agata Wolters heeft veel geduld om deze moeilijke taal aan Nederlanders te leren. Naast de klassikale lessen, maak je ook online lessen. En je kunt zelfs met je mp3 speler op je hoofd, tijdens de luisteropdrachten, gewoon doorwerken bij routinematig werk. Ideaal!“.

 

Het land Polen wordt in de toekomst een grote concurrent. Vanuit Nederland brengen we onze kennis over en zo komen er steeds meer handelaren en telers in dat land zelf. Als er dan ook nog veel gesubsidieerd wordt vanuit Brussel is het lastig om de concurrentiestrijd te winnen. Maar ook dat is het risico van ondernemen. Je zult moeten blijven voorlopen en je moet onderscheidend zijn, toegevoegde waarde hebben.

 

Wil je de concurrentie een stapje voor blijven? Opleiding en ontwikkeling dragen daaraan bij. Neem contact op met Mara Juckers.