nieuws

Nieuws

In gesprek met Frank Hollaar

in-gesprek-met-frank-hollaar
15 december 2016

Vandaag ben ik in gesprek met Frank Hollaar van Flynth accountants en adviseurs. Frank is één van de docenten van de opleiding “Bedrijfskunde voor de tuinbouw” die Flynth samen met Has Hogeschool aanbiedt. Hij verzorgt de module “Financieel Management”.

 

Frank is werkzaam als manager Tuinbouw bij Flynth. Frank ziet zichzelf als een pionier in het ontwikkelen van nieuwe zakelijke dienstverlening voor de glastuinbouw, waarmee kan worden  bijgedragen aan de winstgevendheid en het ondernemerschap in de sector. Hij houdt zich o.a. bezig met strategische advisering,  aardwarmte, bedrijfsfinanciering, subsidievraagstukken ect. Frank: “Door middel van het organiseren van de cursus ‘Bedrijfskunde voor de tuinbouw’ helpen we de bedrijven weer een stap verder in het versterken van het ondernemerschap in een complexe omgeving”.

 

De cursus ‘Bedrijfskunde voor de tuinbouw’ is een cursus met een insteek op HBO niveau. De cursus is opgebouwd uit 6 verschillende modules o.a. strategie vorming, supply chain management, International business etc. Bij iedere module wordt een deskundige ingezet. Met behulp van het Business Canvas model wordt de samenhang tussen de verschillende modules duidelijk gemaakt. De lat ligt hoog voor de docenten; naast kennis van het onderwerp moeten zij ook over praktische kennis van de tuinbouw beschikken. Frank: ‘De gehele cursus is overgoten met een tuinbouwsausje. In de module strategie kijken we aan de hand van de theorie naar de missie en visie van tuinbouwbedrijven en gaan hierover met elkaar in discussie. In de module financieel management worden rekenvoorbeelden gebruikt vanuit typische tuinbouw cases.

 

Tijdens de cursus is er veel aandacht voor de vertaling van de theorie naar de praktijk. De bijeenkomsten vinden regelmatig plaats bij de deelnemers op het bedrijf. Door de onderwerpen die besproken zijn tijdens de les te laten terugkomen in een rondleiding gaat de theorie meer leven. Frank: “De glastuinbouw is de afgelopen jaren compleet anders geworden, kon je vroeger nog op gevoel en groene vingers het bedrijf leiden, de huidige en toekomstige generatie moet een stap harder lopen om de ontwikkelingen allemaal bij te benen. Voor je bedrijfscontinuïteit is het een must om jezelf te blijven ontwikkelen. Als ondernemer zijnde ben je dan sterker en een veel betere gesprekspartner voor de bank en je zakelijke relaties.”

 

Om zelf op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en een goede gesprekspartner te blijven voor zijn klanten volgt Frank regelmatig cursussen. Afgelopen jaar heeft Frank de cursus ‘Het Nieuwe telen’ van Kas als energiebron gevolgd en op dit moment volgt hij een Mooc over foodsafety en foodsupply. Frank: “Ik ben verslaafd aan het opdoen van nieuwe kennis en zou niet zonder kunnen”.

 

De cursus bedrijfskunde voor de tuinbouw definitief van start 12 januari 2017 in het Westland.