Nieuws

Hulp bij het maken van keuzes met ‘t loopbaantraject

5 januari 2021

Sinds een aantal jaar kunnen medewerkers, vallend onder de cao glastuinbouw, kosteloos gebruik maken van de loopbaanvoucher van Kasgroeit. Nicole Litjens, van Kwekerij Litjens, heeft de loopbaanvoucher al een aantal keren aanbevolen aan medewerkers die er ook gebruik van hebben gemaakt. Wanneer adviseer je de loopbaanvoucher?

"In gesprek met medewerkers krijg ik te horen dat het werk wat ze nu doen niet helemaal passend is of dat ze wel wat anders willen. Maar als ik dan de vraag stel: wat wil je dan? Dan krijg ik daarop geen antwoord."

Ik wil medewerkers graag verder helpen maar dan moet het wel helder zijn wat ze willen. De loopbaanvoucher is daarbij een handig hulpmiddel.

Hulp bij het maken van keuzes

De medewerker kan zichzelf aanmelden via de website van Kasgroeit en maakt een keuze uit de beschikbare loopbaanbureau’s, Meestal krijg de medewerker drie of vier gesprekken met de loopbaanadviseur (fysiek en online). Tijdens dit traject wordt duidelijk waar de medewerker goed in is en wat hij/zij leuk vindt en wilt voor de toekomst.  

Uiteraard evalueer ik wel met de medewerker waar hij staat in zijn proces maar ik zit niet bij de gesprekken. Dat is iets persoonlijks tussen de medewerker en loopbaancoach.

Uiteindelijk ontdekt de medewerker wie hij is, wat hij kan en wat hij wil. Bijvoorbeeld de medewerker ontdekt dat leidinggeven minder goed bij hem past of dat de interesse toch meer bij een andere sector ligt.

Het voordeel is: Als er een richting is dan kun je samen een plan maken. Ik merk dat de medewerker daardoor enorm is geholpen. Het geeft helderheid. De loopbaancoach geeft de medewerkers ook opdrachten. Zo’n opdracht wordt ook als zeer leerzaam ervaren: gedurende een week alle werkzaamheden bijhouden en aangeven wat je wel en niet leuk vindt gaf de medewerker veel inzicht. Eenvoudig maar zeer effectief!

De 7 voordelen van de loopbaanvoucher op een rijtje:

  1. De loopbaanvoucher is gratis voor medewerkers in de cao glastuinbouw.
  2. De loopbaanvraag van de medewerker staat centraal, hij/zij heeft de regie.
  3. Met de loopbaanvoucher gaat de deelnemer in gesprek met een professionele gesprekspartner die inzicht geeft in wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
  4. De loopbaancoach helpt bij het maken van een actieplan.
  5. Keuze uit deze loopbaanbureau’s: James / Matchcare /  SWH HR Diensten / Stigas.
  6. Als werkgever kun je met de loopbaanvoucher een medewerker stimuleren om na te denken over zijn loopbaanstappen.
  7. Alles wordt geregeld! Het is een kwestie van aanmelden en Kasgroeit regelt de rest…