nieuws

Nieuws

Hoe krijg ik mijn team zelfsturend

hoe-krijg-ik-mijn-team-zelfsturend
27 februari 2018

In de auto luister ik graag naar de podcasts van BNR werkverkenners. Actuele onderwerpen met interessante sprekers komen voorbij. Laatst was het onderwerp: “Is het einde van de manager nabij?”. Het ging over zelfsturing. Aan het woord was Allard Droste, ondernemer van een Rotterdams Staalbedrijf.

 

Droste is een aantal jaar geleden gestart met zelfsturende teams binnen zijn bedrijf. Toen hij het bedrijf kocht kwam hij in een cultuur terecht met medewerkers die hard werkten en niet zeurden, maar ook niet meedachten. Dit wilde Droste graag anders zien. Hij wilde graag meer initiatief vanuit de medewerkers en meer innovatie en vernieuwing zien binnen het bedrijf.

 

Hoe heeft Droste dit aangepakt? Zelf gaf hij aan dat het met vallen en opstaan ging, het steeds weer opnieuw proberen. Gedurende de jaren kwam hij erachter wat het beste werkte. De rode draad in zijn verhaal; geef vertrouwen aan je medewerkers, geef medewerkers eigen verantwoordelijkheden en laat medewerkers meedenken in oplossingen. Moet je dan iedereen in één keer loslaten? Droste:Dat werkt zo niet. Het is als leren fietsen, eerst met een hand in je kraag en later steeds meer los.” Wil je meer weten over hoe Dorste het heeft aangepakt? Lees dan het boek “Semco in de polder”.

 

Heb je een vraag over het verder ontwikkelen van je medewerkers, neem dan contact met Jolanda Rosloot opleidingsmanager van Kas Groeit.