nieuws

Nieuws

Goede gesprekken oefenen

goede-gesprekken-oefenen
28 november 2018

Om medewerkers te begeleiden bij het voeren van goede gesprekken organiseerde Kasgroeit op donderdag 15 november de workshop 'Het goede gesprek' voor werknemers. Hoe maak je iets bespreekbaar en hoe bereid je je het beste voor?

Bespreekbaar maken
De deelnemers hadden concrete vraagstukken over dingen waar ze tegen aan lopen. Als je bijvoorbeeld eerst zelf ondernemer bent geweest en je bent nu medewerker, hoe maak je je werk dan weer leuk en interessant? Op welke manier zet je je ondernemerschap nu in? Het communiceren van je ambities kwam ook veel ter sprake. Wat als je hart soms ergens anders ligt, hoe maak je dat bespreekbaar?


De werkomgeving is een belangrijk punt voor werknemers. De ene werkplek voelt prettiger dan de andere. Vaak heeft dat ook te maken met het type leiderschap. De meeste deelnemers gaven aan moeite te hebben met dominante leiders. Daar kom je moeilijk tussen. Hoe creëer je dan ruimte om het gesprek toch aan te gaan?

Oefenen, oefenen, oefenen
In de workshop werden dit soort gesprekken geoefend. Een deelnemer ging het gesprek aan, met een andere deelnemer als assistent. De trainer nam de rol van de werkgever in. Het oefenen met de gesprekken leverde interessante inzichten op. Het is heel belangrijk om op het einde van het gesprek goede vervolgafspraken te maken. Zo concreet mogelijk. Als medewerker moet je hier in een gesprek naar toewerken, want dat was uiteindelijk je doel.


Door een deelnemer werd opgemerkt dat de trainer nog wel erg aardig bleef. De meeste werkgevers zijn helaas minder begripvol. Heel belangrijk is om een gesprek goed voor te bereiden en eventueel te oefenen met een kennis. Dan wordt je bewust bekwaam. Je leert beter om bij je verhaal te blijven en niet teveel af te wijken. Dat is eigenlijk de grootste valkuil. Een werkgever wil het gesprek nog wel eens een andere richting opsturen. Je boodschap herhalen helpt dan ook.


De deelnemers hebben de workshop als zeer waardevol ervaren omdat er veel ruimte was voor persoonlijke aandacht. Ieder vraagstuk is toch weer uniek. De trainer wist hier goed op in te spelen.