Ervaringsverhalen

Vele wegen leiden naar... Werktuigbouwkunde!

Bij een bezoek aan Plantenkwekerij P. van Geest in Maasland kreeg ik een mooi beeld van de tuinbouwtechniek.

Of het nu gaat om opleiden, ontwikkelen, werken of stages, als glastuinbouwsector is het belangrijk om te laten zien wat de sector te bieden heeft op deze thema’s en wat de carrièremogelijkheden zijn. Kasgroeit kan daarbij helpen. Zo vond Arash Seifee een mooie stageplaats bij Globe Plant in Vierpolders.

Arash (32) is op 5-jarige leeftijd met zijn ouders en zusje vanuit Iran naar Nederland gekomen. Na een aantal verhuizingen woont hij inmiddels samen met zijn vrouw en dochtertje in Spijkenisse. Arash is gestart op het mbo1-Administratie: “Ik had niet verwacht dat ik op een mbo1 opleiding zoveel praktische dingen zou leren waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds profijt van heb”, zo denkt hij terug. Het was een mooie basis, maar zijn passie lag in de sport. Hij wilde graag sportleraar worden. Hij volgde daarom de mbo4 opleiding Sport & Bewegingscoördinator en rondde die succesvol af. Via zijn werk in een sportschool kwam Arash vervolgens in de sales terecht, iets wat hij lang en vol overgave heeft gedaan. “Maar het had ook een keerzijde: ik leefde ervoor, stond ermee op en ging ermee naar bed. Dat zette mij aan het denken: is dit wat ik de rest van mij leven wil doen?” Het roer moest om…

Nieuw avontuur

Maar wat dan? Arash bracht zijn interesses in kaart en keek in welke markten de behoefte aan medewerkers het grootst was. Zo kwam hij uit bij werktuigbouwkunde. Een sector die toekomst biedt en waarin goed geld kan worden verdiend. Techniek wordt immers steeds belangrijker. Alles valt of staat met techniek én dat geldt voor alle sectoren. Zonder enige voorkennis of opleiding stapte Arash wederom in een nieuw avontuur. Het is een bijzonder pittige opleiding met exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde, mechanica en materiaalkunde. Uiteindelijk wil Arash zich verder ontwikkelen en specialiseren in onderhoud. Een sector die nadrukkelijk voorop loopt als het om techniek en innovatie gaat, is de glastuinbouw. Tijdens zijn studie bezocht Arash Plantenkwekerij P. van Geest in Maasland. “Hier kreeg ik een mooi beeld van de tuinbouwtechniek, bijvoorbeeld waar het gaat over de WKK, aardwarmte en watertechniek.” Zijn interesse in de glastuinbouw was geboren.

Voor de afronding van zijn studie klopt Arash aan bij Kasgroeit en werd hij geholpen bij het vinden van een afstudeerstage. Bij Globe Plant in Vierpolders wordt dag in dag uit gewerkt aan het hele zaaien tot afleveren van groenteplanten en de opkweek van potplanten. “In zo’n uitgebreid proces zijn er veel technische zaken die vloeiend moeten werken om een bijdrage te leveren aan het opkweken van de gewassen”, zegt Arash. “Denk aan de belichting of aan deuren van de kassen om de afdelingen op de juiste temperatuur te houden. Alles moet feilloos werken. Maar ook de machines die helpen tijdens de dagelijkse werkzaamheden moeten snel worden gerepareerd als er problemen of storingen zijn. En daarnaast mag je het preventieve onderhoud ook niet uit het oog verliezen.” Omdat Globe Plant een breed productaanbod heeft en elke teelt zijn eigen werkwijze vereist, is het belangrijk dat alle machines daar op zijn aangepast. Of het nu gaat om technisch, mechanisch, elektrisch of zelf in de hydrauliek en pneumatiek: alles moet in perfecte technische staat zijn.

Onderhoudsplan maken

Globe Plant vroeg Arash om de techniek van de waterinstallaties onder de loep te nemen, zoals de waterpompen, mengers, ontsmetter en lozers en zijn analyses en conclusies samen te voegen in een onderhoudsplan. Techniek is heel belangrijk, maar dat betekent niet dat er niet efficiënt naar gekeken hoeft te worden als het gaat om gebruik, onderhoud en materiaalkeuzes. Bij Globe Plant wordt hier heel bewust mee omgegaan, heeft Arash inmiddels ontdekt. Daarnaast is het ook belangrijk om de gebruikers van de diverse technieken goed op te leiden en te instrueren over het gebruik van de apparatuur. Zo voorkom je dat de apparatuur verkeerd wordt gebruikt en uitvalt.

Arash werd goed ontvangen door mede-eigenaar Paul Grootscholten en teeltmanager Thijs van de Westelaken. “We hebben meerdere gesprekken gevoerd om zoveel mogelijk informatie aan mij over te dragen”, zegt Arash. “Globe Plant is een warm bedrijf, je voelt je snel welkom. En met de juiste instelling kun je hier heel ver komen.” Na vier weken stage op het bedrijf sloeg de tweede coronagolf echter toe en sindsdien voert Arash zijn stageopdracht voor tachtig procent vanuit huis uit. “Het is niet eenvoudig, maar gelukkig wel te doen, ook al wil ik het liefst op het bedrijf zelf aanwezig zijn.” Arash heeft veel contact met Thijs en Paul en zorgt er op die manier voor dat hij aangehaakt blijft en dat hij zijn begeleiders op de hoogte houdt van zijn vorderingen. Ook onderhoudt hij contact met toeleveranciers, zoals Priva, Royal Brinkman en Enthoven Techniek.

Arash verwacht half december zijn scriptie te kunnen inleveren en ziet dat met vertrouwen  tegemoet. Waar zijn toekomst ligt, weet hij op dit moment nog niet. Zijn focus ligt nu eerst op het succesvol afronden van zijn opleiding. Maar dat de tuinbouw een streepje voor heeft, mag duidelijk zijn...

Bron: KASmagazine