Ervaringsverhalen

Van grafisch naar groen

Wat wij als Nederland doen op het gebied van glastuinbouw, dat wist ik wel een beetje. Maar ik wist niet dat we zo goed waren!

Arjan van den Berg, Manager Arbeid bij Hoogweg Paprika’s is nog maar kort werkzaam in de glastuinbouw. In augustus 2018 maakte hij de overstap. Daarvoor werkte hij 30 jaar lang in de grafische sector, waar hij leidinggevende was bij verschillende drukkerijen. Over zijn overstap naar de glastuinbouwsector krijgt Arjan regelmatig verbaasde reacties. ‘Mensen zagen mij als de hardcore grafische man’. Vragen als:  ‘Maar waarom?’ en ‘Moest je weg dan?’ werden op mij afgevuurd als ik vertelde over mijn overstap.

Een mooie nieuwe uitdaging

Arjan moest helemaal niet weg. Het was een bewuste keuze. Afgelopen zomer werd hij benaderd door Mariska Hoogweg of hij eens wilde komen praten. Arjan: Ik zat gewoon goed waar ik zat en was daar ook nog helemaal niet klaar. Ik was bezig met het opbouwen van een nieuw team. Maar ik dacht als ik niet ga praten blijf ik misschien altijd denken: ‘Wat als’? en ik besloot in elk geval het gesprek eens aan te gaan.

Toen ik hier kwam aanrijden was ik onder de indruk. Ik dacht: Absurd! Wat immens groot.

We hebben het dan over 4 kassen ter grootte van ongeveer 12 voetbalvelden. Je kunt dat eigenlijk niet bevatten tot je het ziet.

Ik ben het gesprek in gegaan, en dat voelde meteen als een enorm warm bad. Zo volgde er nog een 2e gesprek en al gauw een 3e gesprek en heb ik een middagje meegelopen. De klik was er gewoon meteen. Een open organisatie waar iedereen de schouders eronder wil zetten en ambitieus is, dat voelde als iets dat echt bij me past. Diezelfde dag wist ik het zeker. Dit wilde ik doen. Ik heb de knoop die dag nog doorgehakt.

Wat was jouw beeld van de sector?

Het beeld dat ik had over de sector was wel al positief. Ik vind het juist leuk dat er veel internationale mensen werken. Vooroordelen over het werken met veel Polen en Roemenen had ik bijvoorbeeld totaal niet. Ik zag dat juist als iets leuks, dat internationale. En het wordt me nu allemaal bevestigd.

Wat ik niet verwacht had, was wat er nog meer allemaal te ontdekken viel. Wat er allemaal komt kijken bij een teeltwissel, ik ben daar echt van onder de indruk. 

Ik dacht: ‘planten eruit en planten erin’, maar dit is wel even wat anders.

Het is echt wel flink wat werk. Er komt veel op je af. Ik heb ontzettend veel waardering voor de branche, en ik merk dat het alleen maar meer wordt.

Waar zit ‘m dat in?

Het zit hem in de manier waarop hier gewerkt wordt. De manier van samenwerken en het voorop gaan in de strijd. Er wordt hard gewerkt en iedereen gaat ervoor. Er heerst een bepaalde saamhorigheid en dat trekt mij enorm aan. Dat kan zelfs nog meer versterkt worden en daar wil ik erg graag aan bijdragen. Je kunt altijd meer toewijding creëren naar je bedrijf toe en dat helpt enorm, op alle vlakken.

Maar het immense zit hem ook in wat er allemaal gebeurt, het is zo dynamisch. De verschillende taken die allemaal gedaan moeten worden om de teelt goed te begeleiden, zoals touwtjes boven en onder binden, clipjes zetten, bespuiting en het controleren van de normen.

Dit werk kan niet vervelen.

De systemen waarmee gewerkt wordt zijn ook enorm vooruitstrevend. Je kunt er werkelijk alles uithalen: Gemiddelde snelheden, wie wat gedaan heeft, welke paden, wanneer ze zijn aangemeld enz. En, het ziet er grafisch ook nog eens goed uit!

Wat zijn de grootste verschillen?

Het mooie is dat je hier ook zelf meewerkt. In de grafische industrie zat ik toch 80% van de tijd achter m’n computer en dat was niet wat ik wilde eigenlijk. Ik wilde meer bij de mensen  zijn. Dat probeerde ik eerder wel, maar dat lukte gewoon vaak niet.

Nu zit ik de ene keer op een heftruck, de andere keer ga ik zelf een pad in om te snijden. Dat moet je natuurlijk wel liggen. Mij ligt het enorm. Ik wil zo veel mogelijk samen de klus klaren.

Ook van de medewerkers krijg je daar leuke reacties op. Iedereen helpt elkaar en dat saamhorige heb ik nog geen andere sector meegemaakt. We zetten onze schouders eronder en met z’n allen klaren we de klus.

Wat vind je het leukste aan je functie?

Met mensen omgaan en ze motiveren. Ik kan echt wel streng zijn, als het moet, maar het mooiste vind ik als dat niet nodig is. Ik wil graag op een open en toegankelijke manier leidinggeven.

Als je engagement wil, dan moet je praten met de mensen. Het is belangrijk om te vragen ‘hoe is het thuis?’ Dat is mijn idee over hoe het eigenlijk zou moeten zijn. Ik geloof gewoon dat het werkt.

Ik zag vaak leidinggevenden en dacht dan: ‘dat zou ik anders doen’. En toen dacht ik daar moet ik mijn werk van maken. Ik deed de ambachtsschool in elektrotechniek en studeerde later productiemanagement. Ik was eigenlijk een laatbloeier. Maar dit is echt mijn ding. Ik hou van uitdagingen. 


Waar ben je het meest trots op?

Ik ben vooral trots op mezelf dat ik de switch gemaakt heb. Dat ik deze keuze heb durven maken. Het is ook iets dat ik veel terug krijg: ‘Dat je dat doet’. Meestal blijf een bakker een bakker en een drukker blijft een drukker. Zo gaat dat. Maar ik krijg er zoveel energie voor terug, dat is gewoon heel gaaf.

Ik ben ook trots dat ik voor dit bedrijf mag werken. Ik vind het een super leuk bedrijf met leuke mensen en ambitieuze leuke eigenaren die waarderen wat ik doe.

Ik ben trots op het werk wat we doen, het stukje Hollands Glorie waar ik aan mee mag werken. En dat vertel ik ook wel met trots aan mijn vrienden en familie. Als je het fijn vindt ook meer te bewegen en minder achter je bureau te zitten is het een hele fijne omgeving. Het is ook een bepaalde instelling die mensen hebben hier. Het is niet zoals ik weleens mensen heb horen zeggen van ‘nou ik heb mijn credits wel verdiend.’ Hier zetten we met z’n alleen elke dag opnieuw onze schouders eronder. 

Wat wij als Nederland doen op het gebied van glastuinbouw, dat wist ik wel een beetje. Maar ik wist niet dat we zo goed waren!

Ook fysiek: Ik wist niet dat ik zoveel spieren had in mijn lichaam! Je krijgt hier de energie terug die je in je werkt stopt. Je weet wat je doet en daarnaast zie je het ook letterlijk groeien.

Zou je meer mensen uitnodigen in de glastuinbouw te komen werken?

Jazeker. Zeker als je houdt van dynamisch werk en als je houdt van het internationale. Maar bovenal als jij het leuk vindt om met zijn allen de klus te klaren. Als je van dat saamhorige houdt, dan past dat heel goed bij je. En er zijn natuurlijk zoveel functies. Iemand van m’n vorige werk zou ik hier ook zo kunnen neerzetten. Maar ik denk dat een hoop mensen niet weten wat er allemaal achter deze sector schuilt. Ik zou mensen allereerst ook willen adviseren eens te komen kijken in een kas. Ik zou ze er graag vanalles over vertellen!

 

Nieuwsgierig naar het werk in de glastuinbouw? Neem eens contact met ons op! Wij kunnen je een kijkje in de glastuinbouw geven en verder op weg helpen. Of in contact brengen met de juiste personen.