Ervaringsverhalen

Technische talenten aan de slag in de kas

Technische talenten aan de slag in de kas

Ik vind het leuk om aan iets te bouwen, iets te maken

Technisch talent Mike is aan de slag bij Chrysantenkweker Harry Wubben BV via het Kasgroeit project: Sleutel aan je toekomst in de Kas. Het project is een kans voor iedereen die graag met techniek bezig wil zijn en zich hier verder in wil ontwikkelen.

Het project houdt in dat meerdere technische talenten uit de regio Zoetermeer, Lansingerland, Delft, Den Haag, Westland en de Zuid-Hollandse eilanden gekoppeld worden aan glastuinbouwbedrijven die technisch personeel kunnen gebruiken. Deelnemers krijgen daarbij de kans via opleidingsinstituut ROVC te worden opgeleid en tegelijkertijd ervaring op te doen in de praktijk.

Mike stuitte op de advertentie voor dit project in het streekblad van Zoetermeer. Of eigenlijk zijn moeder. Die kwam langs en zei: ‘Dit is iets voor jou!’. Eenmaal een aantal maanden aan de slag bij Harry Wubben, is het de beste keuze die Mike had kunnen maken en heeft hij het enorm naar zijn zin. (Hij is zijn moeder dan ook nog steeds dankbaar;)

Achtergrond
Ik ben opgeleid tot industrieel product ontwerper. Tijdens mijn opleiding ben ik altijd al op zoek gegaan naar de technische kant. Waar anderen het bijvoorbeeld leuk vonden ongeveer 6 versies van een stoel te ontwerpen, was ik meer geïnteresseerd in de mechaniek van een koffiezetapparaat.

Wat ik me had voorgesteld van het beroep van een industrieel ontwerper was dat ik veel dingen kon uitproberen en ontdekken, prototypes maken, lekker rotzooien. Maar in de praktijk kwam het er op neer dat je vooral zat te ontwerpen achter de computer in 3D. Als het ontwerp klaar was werd dat opgestuurd naar China en werd daar het prototype gemaakt.

Niet de hele dag achter de computer
Ik ben niet iemand die de hele dag achter de computer zit. Ik wil bezig zijn met mijn handen. Na mijn opleiding vroeg ik mij al snel af: Wat kan ik nu met mijn papiertje ‘product ontwerper’ als ik meer wil bezig zijn met mijn handen?

Ik had verschillende banen bij mooie bedrijven. Maar daar was het productieproces verdeeld onder meerdere mensen en met mijn HBO opleiding zat ik dan dus al gauw weer te ontwerpen achter een computer. Of ik werkte in een bedrijf waar je steeds weer hetzelfde moest installeren. Ik kwam steeds meer tot de conclusie: Wat ik wil dat bestaat eigenlijk niet meer zo. Ik wil iets bedenken en maken en steeds weer nieuwe dingen ontwikkelen en verbeteren. Maar niet vanachter een computer.  

Harry Wubben
En toen kwam deze advertentie voorbij. Hier kon ik met weinig ervaring toch nog ergens aan de slag! Voor mij is het de uitgelezen kans om meer ervaring op te doen. Want alle ervaring die ik heb is hobbymatig. Eigenlijk heb ik mezelf dingen aangeleerd. Zo zat ik altijd al te sleutelen aan auto’s en aan brommers.

Ik vind het leuk om aan iets te bouwen, iets te maken. Dat doe ik veel liever dan iets kopen. Het was tot nu toe altijd een kwestie van goed kijken, nadenken en uitzoeken en dan gewoon doen!

Luxepositie
Het leuke aan het project vond ik trouwens dat ik me in een soort luxepositie bevond waar ik uit meerdere bedrijven kon kiezen. Normaal ga je ergens solliciteren en moet je een keuze maken of dit het is. Nu kon ik veel beter vergelijken wat bij mij past.

Ik had meerdere leuke gesprekken maar kwam er uiteindelijk achter dat de cultuur in het bedrijf van Harry Wubben het meeste bij me past. De organisatie is wat platter en ik heb veel vrijheden. Ik vind het ontzettend leuk om dit werk te doen en kan m’n ei er in kwijt.

Techniek op elke vierkante meter

Je beseft je van buitenaf niet hoeveel techniek er binnen 1 bedrijf schuilt. Het is echt enorm en ik denk dat veel mensen zich dat niet beseffen. Eigenlijk besef je je het pas als je het ziet. Zelfs bij een relatief klein glastuinbouwbedrijf als deze zie je op elke vierkante meter wel techniek. En dan is er dus ook altijd wat te doen. Als bij een machine iets niet goed gaat in het proces ga ik kijken en vraag ik me af: ‘Ok, maar hoe komt dat dan?’ Als er een onderdeel kapot is dan is dat vaak te vervangen, maar ik kijk graag naar de lange termijn oplossing. ‘Waarom is het stuk gegaan? Waarom gebeurt dit steeds zo?’ Nou en met al die techniek hier in de kas blijft dat gewoon uitdagend. De dagen vliegen daarom ook altijd om en het werk is afwisselend.

Heb je tips voor anderen die net als jij interesse hebben in techniek?
Ik zeg altijd: Als je het wil weten, kan je het leren. Dus wees niet bang om iets nieuws te proberen, heb geen vooroordeel en ga er gewoon eens over in gesprek. Of ga kijken in een kas hoeveel techniek daar aanwezig is.

Als je interesse hebt in techniek valt er binnen dit traject voor iedereen wel wat te leren. Op verschillende niveaus kan je aan de bak. Soms hebben mensen vooroordelen of denken ze dat je met een HBO achtergrond niet genoeg uitdaging vindt in het uitvoerende werk. Maar dat ervaar ik totaal niet zo. Ik heb hier juist elke dag zoveel uitdagingen. Vooral omdat er zoveel verschillende techniek soorten zijn in de kas. Het is dus echt een kans en ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen. Ik zit helemaal op mijn plek!

De opleiding bij het ROVC start in september. Inmiddels zijn er meer kandidaten al aan de slag via het project Sleutel aan je toekomst. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar! Heb jij ook affiniteit met techniek en lijkt dit je misschien wel iets? Neem gewoon eens contact met ons op of kijk op https://www.kasgroeit.nl/op-zoek-naar-een-baan/leerwerktraject

 

Furore: Machine die bloemen fotografeert, ontbladert en op verschillende aspecten beoordeelt. De bloemen worden gebost met de bloemen die aan precies dezelfde eisen voldoen. Aan het eind van de rit worden de bossen gehoest.