Ervaringsverhalen

Een stage Hospitality Management in de glastuinbouw

De sector heeft me positief verrast. Super professioneel, de hele business die daar achter zit, erg indrukwekkend

In eerste instantie niet een hele logische (stage)sollicitatie. Sander Kelly, Student Hospitality Management – Hotelschool The Hague, die reageert op de stageopdracht Risk Management bij Agro Care in de glastuinbouw. Maar na een eerste gesprek met Sander wordt al snel duidelijk dat er wel degelijk veel overeenkomsten zijn tussen de opleiding en de onderzoeksopdracht van Agro Care.

Nooit aan gedacht

In zijn zoektocht naar een geschikte stage stuitte Sander via Linkedin op de stageopdracht van Agro Care die bij Kasgroeit uitstond. Op de vraag of Sander bewust op zoek was naar een stage in de glastuinbouw antwoorde hij wel heel eerlijk dat het nooit aan de glastuinbouw had gedacht als hij deze opdracht niet online tegen was gekomen. De glastuinbouw als sector is dus geen bewuste keuze geweest, het is puur de opdracht die zijn interesse trok.

Indruk van de sector

De sector heeft hem positief verrast. “Super professioneel, de hele business die daar achter zit, erg indrukwekkend. Maar ook als je kijkt naar thema’s als goedwerkgeverschap, internationale werknemers en alles wat daarbij komt kijken! Er wordt goed voor de medewerkers gezorgd. Ik dacht er eigenlijk ook nooit over na, je pakt je tomaten uit de supermarkt en gaat weer verder. Nu realiseer ik me welk proces er bij komt kijken om ze überhaupt te telen en uit eindelijk in de supermarkt te krijgen’’.

Tijdens zijn stage heeft Sander niets met het primaire proces, het kweken van tomaten, te maken. En heel zwart-wit gezien had hij zijn stage ook in een heel andere sector kunnen volbrengen. Maar gelukkig kwam hij hier terecht! De opdracht van Agro Care sprak hem heel erg aan. Sander heeft voor Agro Care de risico’s in kaart gebracht en gekeken hoe deze beheersbaar zijn en kunnen worden meegenomen in de besluitvormingen voor het bedrijf. Sander moest hierbij onderscheid maken tussen operationele en strategische risico’s.

Aanpak

Ik heb eerst een maand de tijd genomen om het bedrijf te leren begrijpen, wat doen ze en waar staan ze voor. In het plan van aanpak heb ik uitgewerkt wat ik wil gaan doen, geformuleerd wat risicomanagement inhoudt, wie ik nodig heb, wie ik ga interviewen en wat ga ik ze dan vragen om uiteindelijk alle bedrijf strategische risico’s in kaart te kunnen brengen, waardoor de jaarlijks beoogde winst/omzet niet gehaald zou kunnen worden.

Voor de interviews ben ik bij alle locaties (Middenmeer, Rilland en De Lier) langs geweest en heb ik gesproken met alle locatiemanagers, directie, HR en IT. Tijdens deze interviews probeerde Sander boven tafel te krijgen Wat de risico’s zijn, wat is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt en wat is de impact daarvan.  Hier antwoord op krijgen heeft bij elkaar genomen zo’n 1,5 maand in beslag genomen.

Het mooie aan de stage is dat de theorie en de praktijk nu heel er mooi samenkomen, je begrijpt dingen sneller, je kunt ze beter verklaren, je past bepaalde modellen en theorie toe op de situatie hier bij Agro Care.

Rol van de stagebegeleider

De rol van de stagebegeleider valt niet te onderschatten, hij is toch in veel situaties de toegang tot informatie binnen het bedrijf. “Qua begeleiding heeft Erik me vooral in het begin heel erg op weg geholpen: bij wie moet ik zijn, waar kan ik bepaalde informatie vinden etc. Omdat het geen meewerkstage betreft en ik puur met een opdracht bezig was kon ik heel zelfstandig te werk gaan en bij vragen wist ik Erik te vinden. Daarnaast is de omschrijving van de stageopdracht heel erg bepalend geweest, deze was zo concreet omschreven waardoor ik precies wist wat er van mij verwacht werd.

Tijdens mijn stage heb ik echt het gevoel serieus genomen te worden. Iedereen stond heel erg open om het gesprek met me aan te gaan. Dan heb je als stagiair ook het gevoel dat je van toegevoegde waarde bent en dat er iets met jouw implementatievoorstel gedaan wordt.

Wat is het belang van stagelopen?

“Juist het inzien van waarom je bepaalde dingen leert op school, wat is nou het nut van een bepaalde theorie of model. Het is leuk om te zien dat dit in de praktijk ook terugkomt en toegepast wordt.”

Opleiding

Hospitality business management is de officiële benaming van de opleiding. Tijdens de opleiding komen vakken als qualitymanagement, finance, strategie, verandermanagement, Human Resources en bedrijfseconomie aan bod. Daarnaast is de service- en klantgerichtheid natuurlijk erg belangrijk in de opleiding. Dat spreekt Sander heel erg aan. Tijdens zijn afrondende stage bij Agro Care kwamen al zijn ervaringen en vakken samen. Inmiddels heeft hij zijn stage met veel succes afgerond.

Ben of ken jij iemand die wil stagelopen in de sector? Of wil jij als bedrijf hulp bij het vinden van goede stagiairs? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Voor meer informatie over stagelopen in de glastuinbouw, bezoek onze stagepagina!