Ervaringsverhalen

Een frisse wind tussen de tomaten

"Als je iets hebt liggen wat uitgezocht en onderzocht moet worden, is het inzetten van een stagiair ideaal’’

Derdejaars student Tuinbouw & Agribusiness Frank van Holst is met hulp van Kasgroeit niet lang geleden gestart bij Duijvestijn Tomaten. Hier voert hij tijdens zijn stage een onderzoeksopdracht uit. Op een zonnige woensdagmiddag neemt Frank mij mee in zijn onderzoek en ervaring bij Duijvestijn Tomaten tot nu toe.

Het onderzoek

Duijvestijn Tomaten werkt in de pas gebouwde kas met het innovatieve Airmix systeem dat de ventilatie reguleert. Frank onderzoekt onder welke omstandigheden dit systeem optimaal functioneert. Aan het einde van zijn stageperiode presenteert Frank een adviesrapport aan Duijvestijn Tomaten.

Het is een complex onderzoek waar veel aspecten een rol spelen. ‘’Je hebt bij dit systeem te maken met twee variabelen, een klepstand en een ventilatorstand. Wat dat betreft niet heel lastig. Maar je hebt ook te ook te maken met het weer, de raamstand, etc. Best veel factoren die invloed hebben op het klimaat en de teelt, want het weer is natuurlijk elke dag anders. Dus je kan niet zeggen: met deze instellingen gaat het altijd goed.’’ Tijdens een rondleiding in de nieuwe kas krijg ik steeds meer beeld van Franks zijn verhaal.

Begeleiding

Frank wordt begeleid door Ted Duijvestijn. ‘’We hebben in ieder geval iedere week een voortgangsgesprek. Dus dan bespreken we wat er gedaan is en wat we gaan doen de komende week. Het is heel prettig dat hij zo betrokken is. Als het niet goed gaat kan er meteen aan de bel getrokken worden.’’ Frank kan daarnaast voor inhoudelijke vragen terecht bij een andere begeleider die meer betrokken is bij het onderzoeksonderwerp.  

Gemiddelde stagedag

Naast zijn stageopdracht werkt Frank mee met het team in de kas. ’s Middags werkt hij aan zijn verslag, samen met twee andere stagiairs die op andere afdelingen bij Duijvestijn stagelopen. “Vaak help ik in de ochtend met het oogsten van de tomaten en ga ik ’s middags aan mijn verslag werken. We hebben meetboxen opgehangen die temperaturen meten. Op mijn computer kan ik de resultaten daarvan zien en de data analyseren. Daar maak ik dan vervolgens een rapportje van. Op deze manier kan je het praktische met het theoretische een beetje afwisselen.’’ Tijdens het moment van interviewen is Frank druk bezig met het uitschrijven van de resultaten om tot een advies te komen.

Boodschap naar ondernemers

Volgens Frank is het nuttig om als bedrijf na te gaan welke mogelijke onderzoeksonderwerpen voor stagiairs geschikt kunnen zijn. De boodschap naar de ondernemers is in ieder geval duidelijk: ‘’Ik denk dat het een goede manier is om informatie te winnen. De meeste ondernemers hebben het druk en je moet er tijd investeren maar het levert altijd iets op. Als je het zelf moet doen kost je het je veel meer tijd. Als je iets hebt liggen wat uitgezocht moet worden, is het ideaal’’

Dit artikel is geschreven door Romy Perizonius, adviseur Arbeidsmarkt bij Kasgroeit. Heb jij vragen naar aanleiding van het artikel of wil jij meer weten over het aanbieden van stages? Neem dan contact op met Romy Perizonius!