Ervaringsverhalen

Brancheopleiding Glastuinbouw: Werk, vrije tijd en studie combineren

De glastuinbouw van nu is niet meer te vergelijken met de tuinbouw van twintig jaar geleden.

Carolina Groenbroek (46) is deelneemster aan de Brancheopleiding Glastuinbouw, een persoonlijk ontwikkeltraject dat zich richt op medewerkers uit de glastuinbouwsector die zich verder willen ontwikkelen in of naar de rol van teeltspecialist, bedrijfsleider of teamleider. Het was waar zij al jaren naar uitkeek.

Carolina Groenbroek komt oorspronkelijk uit Moldavië en kwam twintig jaar geleden naar Nederland.

Inmiddels werkt zij met heel veel plezier bij Smit Kwekerijen in Sappemeer, specialist in groene kamerplanten. “Ik begon als inpakker en ben toen teamleider geworden”, zegt Groenbeek met gepaste trots. “Op dit moment stuur ik vijftig tot zestig mensen aan en organiseer ik de werkzaamheden.” Het is een team met verschillende nationaliteiten, wat veel vraagt van een leidinggevende. Groenbroek klopte daarom bij haar werkgever aan met de vraag of zij een brancheopleiding kon volgen, maar tot voorkort bestond die niet. “Ik heb wel cursussen gevolgd, maar een echte tuinbouwopleiding werd niet aangeboden.” Tot eerder dit jaar. Groenbroek kon haar geluk niet op. “De glastuinbouw van nu is niet meer te vergelijken met de tuinbouw van twintig jaar geleden. En ons bedrijf is ook heel sterk geprofessionaliseerd. Daardoor zijn meer competenties nodig om succesvol te kunnen zijn.”

Goed voor mij en het bedrijf

Onder het mom van ‘je bent nooit te oud om te leren’ begon Groenbroek daarom met de gloednieuwe Brancheopleiding Glastuinbouw, een tweejarige deeltijd opleiding die wordt aangeboden door Inholland en Kasgroeit. “Ik ben in het vak gerold zonder enige ervaring. Maar na achttien jaar actief te zijn geweest in de tuinbouw, is dit wat ik écht leuk vind. Daarom wil ik graag meer over het vak leren.” Vanuit haar functie als leidinggevende wil ze vooral leren hoe zij op de beste manier met mensen moet omgaan en hoe je goed kunt plannen en organiseren. Maar Groenbroek wil overall ook meer over de tuinbouw leren. “Ik wil het hele proces begrijpen en meemaken, zodat ik de komende jaren verder kan doorgroeien binnen de organisatie. Dat is goed voor mij persoonlijk, maar ook voor het bedrijf. Mijn werkgever is daarom ook heel enthousiast.”

Uniek aan de Brancheopleiding Glastuinbouw is dat deelnemers worden begeleid door een persoonlijke leercoach, waarmee de leerdoelen worden afgestemd en de leerroute wordt bepaald. “Het is mijn eerste echte opleiding, dus het is best even wennen. Je moet toch werk, vrije tijd en leren met elkaar combineren. Maar na de eerste maand en door de goede begeleiding van mijn coach Sjoerd Nieboer, bevalt het heel goed. Het eerste jaar is vooral gericht op de teelt, het tweede jaar draait meer om bedrijfsvoering en leidinggeven. Het is zeker hard werken, maar ik was enorm gemotiveerd om te beginnen en ben net zo gemotiveerd om het af te maken.”

Op 11 maart 2022 start er weer een nieuwe Brancheopleiding Glastuinbouw. Iets voor jou?

Schrijf je in voor de Brancheopleiding!

Bekijk het artikel in KAS Magazine

Jacco Vooijs over de Brancheopleiding