Ervaringsverhalen

Anders leren kijken naar je bedrijf

Je ziet dat we dingen die we al jaren doen, nu op een nieuwe manier leren te bekijken

Eizejan Vellekoop neemt deel aan de Brancheopleiding Glastuinbouw van Kasgroeit en InHolland. Hij werkt bij Penning Freesia in Honselersdijk als hoofd technische zaken en meewerkend voorman. Eizejan volgt de opleiding om zich verder te kunnen ontwikkelen en om door te kunnen groeien in zijn leidinggevende rol binnen het bedrijf.  

Penning Freesia houdt zich bezig met zowel de teelt en handel van Freesia- en Amaryllisrassen als met de veredeling en vermeerdering hiervan. Deze veelzijdigheid vraagt veel van leidinggevenden. Daarom de keuze voor het persoonlijke ontwikkeltraject van de Brancheopleiding Glastuinbouw. De opleiding is bedoeld voor medewerkers in de glastuinbouw die zich willen ontwikkelen in, of naar, de rol van bedrijfsleider, teamleider of teeltspecialist.  

Vanuit het bedrijf wordt Eizejan tijdens de opleiding begeleid door Marko Penning. Hij ziet dat Eizejan een duidelijke ontwikkeling doormaakt. “Dat zie ik bijvoorbeeld bij het presenteren. Het zal nooit een hobby van hem worden, maar je ziet dat hij steviger in zijn schoenen komt te staan.” Eizejan ziet dat zelf ook. “Ik blijf het lastig vinden. Ik ben nu eenmaal een prater en geen spreker, maar het gaat me steeds beter af.” Ook ziet Marko dat Eizejan anders is gaan kijken naar het bedrijf en dat er meer structuur komt in de aanpak van opdrachten die hij vanuit de opleiding moet uitvoeren.  

Concrete verandering 

Eén van de opdrachten die binnen het bedrijf concreet verandering teweeg brengt, is volgens Marko en Eizejan de implementatie van de zogeheten 5S-methode. Het is onderdeel van een opdracht waarbij een situatie binnen het bedrijf verbeterd moet worden. “Ik had nog nooit van de methode gehoord, maar zie nu wel de resultaten”, vertelt Marko. “Ik liep er toen ik bij Penning begon bijvoorbeeld tegenaan dat ik altijd mijn gereedschap kwijt was. En daar vervolgens veel tijd door verloor”, legt Eizejan uit. “Met de 5S-methode zorgen we er samen met de collega’s voor dat de werkplek netjes gemaakt wordt. Én, netjes gehouden wordt. Dat spullen opgeruimd worden op de plek waar ze horen. Natuurlijk is dit een bloemenschuur en wordt er gewerkt, maar uiteindelijk moet alles er weer netjes uitzien en spullen teruggelegd worden waar ze vandaan komen”.  

Marko vult aan: “Je ziet dat we dingen die we al jaren doen, nu op een nieuwe manier leren te bekijken. En dat veranderingen met elkaar worden geborgd. Uiteindelijk levert dit door het hele bedrijf heen tijdwinst op.” Hij vindt het een groot voordeel dat de brancheopleiding een brede opleiding is. Het geeft de medewerker veel meer inzicht in het hele bedrijf. “Hierdoor krijg je een beter beeld van wat er allemaal speelt. Veel meer dan alleen op je eigen vakgebied.” Eizejan ervaart dit zelf ook als een groot voordeel. Eerder heeft hij ook wel cursussen en opleidingen gevolgd, maar dat waren meer specifieke en technische cursussen, gericht op maar één onderdeel binnen zijn werk.  

Bedrijfsvoering of teelt 

De brancheopleiding Glastuinbouw wordt gedurende de opleiding opgesplitst in twee groepen: bedrijfsvoering en teelt. Eizejan volgt de richting bedrijfsvoering. Hij vindt het wel jammer dat hij nu niet meer leert over teelt, maar snapt wel dat deze keuze wordt gemaakt. “Nu blijft het geheel goed behapbaar. Anders zou het veel te veel worden om er naast je werk bij te doen. Teelt is een ander specialisme. Als ik daar meer over wil weten, zou ik dat eventueel later nog apart op moeten pakken.” 

Eizejan leert tijdens de opleiding genuanceerder te zijn als leidinggevende. Afkomstig uit de tomatenwereld en een groter bedrijf heeft hij zijn felheid wel een beetje af moeten leren. “Het is hier heel anders leidinggeven dan toen ik leiding gaf aan 70 man. Ook is het nu een hele andere tijd. Je wil vooral mensen aan je binden.” Marko vult aan: “Je moet zeker in deze tijd vooral een eerlijke leidinggevende willen zijn.” 

In de opleiding leren de cursisten ook om 360-graden feedback te vragen en geven. Zowel Eizejan als Marko vinden dit best lastig, maar het gaat ze steeds beter af. “Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Een open houding van beide kanten is hierbij wel essentieel en voegt voor beiden veel toe”, vertelt Marko.  

Begeleiding vanuit de opleiding 

Vanuit InHolland wordt Eizejan begeleidt door leercoach Sjoerd. “Zeker als je zoals ik al langer niet meer op school gezeten hebt, is het fijn om begeleiding te hebben. Zo kan je buiten de lesdagen om ook sparren over de opdrachten met iemand van de opleiding.”  

Een lesdag begint meestal met een online les, gevolgd door verschillende interactieve opdrachten. Deze voer je soms alleen en soms in kleine groepjes uit. De online lesdag eindigt in principe om half 1. Aansluitend gaat Eizejan dan ‘s-middags direct aan de slag met de opdrachten uit de lesdag. Zo kan hij het geleerde direct toepassen.  

Behoefte aan meer interactie 

In verband met corona worden alle lessen online gegeven. Eizejan vindt dit heel jammer en hoopt dat dit snel zal veranderen. “Ik ben iemand van interactie met mensen en van het mee kunnen kijken op andere bedrijven. Juist uit die contacten haal ik veel extra informatie. Dat mis ik nu. Het is allemaal veel formeler.” Eizejan is nieuwsgierig aangelegd. Dit ziet hij ook bij de andere cursisten. “Het elkaar echt spreken en zien, bij elkaar op locatie kunnen kijken zou daarom zo leerzaam kunnen zijn.” In een situatie zonder coronamaatregelen zouden de lessen op locatie gegeven worden, elke keer op een ander bedrijf van de deelnemers. “Wie weet is er nog mogelijkheid om achteraf bij elkaar op het bedrijf te kijken. Misschien kunnen we dit onderling met elkaar regelen.” 

Te druk is nooit een excuus 

Bij Penning zijn ze voorstander van altijd blijven leren. “We willen dat onze medewerkers hier echt tijd voor vrij kunnen maken. Deze opleiding geeft ze een breder inzicht in het bedrijf. Je moet als werkgever alleen wel een open mind hebben om ze ook daadwerkelijk in het bedrijf ‘rond te laten neuzen’.” Het argument dat het te druk is om een opleiding te volgen, veegt Marko gelijk van tafel. “Het is altijd te druk, maar je moet vooral ook kijken naar wat opleiden je als bedrijf oplevert”. Eizejan vult aan: “Deze opleiding is flexibel in te plannen. Dus als het echt even te druk is op het bedrijf, kan je in overleg met je leercoach onderdelen verplaatsen. Te druk, is dus nooit een excuus.”