nieuws

Nieuws

Drie manieren om te werven zónder vacatures te plaatsen

Werkende Weetjes #2
30 juli 2019

Marjolein van Dam deelt elke 2 weken Werkende Weetjes.  Dit keer over werven zonder het plaatsen van vacatures.

De arbeidsmarkt is nog steeds krap, en de tijdsgeest blijft veranderen. En dus is het tijd om sollicitanten aan te trekken met een iets andere aanpak. Hierbij drie tips. Twee daarvan gaan over het inzetten van je netwerk. Want mensen gebruiken nu eenmaal hun netwerk tijdens sollicitaties. Voor het solliciteren zelf, maar ook voor het inwinnen van informatie vooraf. En dat is handig. Naast uiteraard lagere wervingskosten en tijdswinst, kan het ook nog eens betere kandidaten opleveren, als jouw netwerk iemand aanbeveelt. Iemand die jouw bedrijf kent vindt blijkbaar dat die persoon daar bij past: zo is de eerste ‘screening’ dus eigenlijk al gebeurt door je netwerk.

#Tip 1: Laat je zien

De helft van de vacatures wordt via-via ingevuld. Netwerk dus. Die van jou persoonlijk, maar ook die van jouw medewerkers, klanten of leveranciers: allemaal mensen die een beeld hebben van jouw bedrijf, wat je doet en waar je voor staat. Waarom zou je dus alleen maar focussen op het plaatsen van een vacaturetekst op je site of op een vacaturebank? Laat op alle mogelijke manieren zien hoe leuk jouw organisatie is. Denk ter inspiratie eens aan deze actie van Ikea. Of wat vind je van de (wat verouderde, maar nog steeds leuke) video hieronder van Coolblue? Ook kun je denken aan een open dag: zo hebben we tijdens Kom in de Kas op verschillende locaties in Nederland werkpleinen opgericht, om bezoekers te laten weten dat werken in de glastuinbouw nét zo mooi is als de producten waar we zo trots op zijn.

#Tip 2: Referral recruitment

Oftewel: personeel werven via je medewerkers. Een handige voorwaarde is wel dat je medewerkers trots zijn op waar ze werken. Anders zullen zij niet snel hun netwerk openstellen; zij willen zich natuurlijk niet schamen voor hun werkgever. Maak daarnaast ook goed bekend binnen je organisatie dat je iemand zoekt: hang het aan de grote klok. Stel ook spelregels op: krijgt iemand een wervingsbonus voor het aanbrengen van een nieuwe collega? Wanneer precies en wat of hoeveel? Zorg dat je mensen het verhaal vertellen op feestjes, het voetbalveld en overal. Vind je dit nog moeilijk om vorm te geven, of wil je stappen zetten in het zijn of worden van een betere werkgever? Ga eens het gesprek aan met een adviseur van Kasgroeit, wij helpen je hier graag mee. 

#Tip 3: Nodig uit tot open sollicitatie

Zorg dat op je website een makkelijk vindbare vacaturepagina aanwezig is (of een link naar goed werkende 'werken bij' site). Vertel daar heel duidelijk dat de organisatie openstaat voor open sollicitaties. Vaak trek je hiermee echte gemotiveerde kandidaten aan. Kun je iemand niet direct plaatsen? Vraag dan of je zijn gegevens mag bewaren voor een volgende keer. Overigens is dat ook een goed idee voor sollicitanten die het nét niet zijn geworden bij een eerdere vacature. Schat je in dat een sollicitant bij jouw organisatie past? Kijk dan eens verder dan alleen die vacature: welke andere mogelijkheden zijn er, nu of misschien in de toekomst?

Wil je advies over jouw vacature, of wil je de vacature breder uitzetten en kans maken op meer goede kandidaten? Meld via Kasgroeit dat je een vacature hebt: wij publiceren die voor je (uiteraard kosteloos) via onze eigen kanalen en sturen geschikte sollicitanten aan je door. Of neem contact op met één van onze adviseurs arbeidsmarkt.

Door: Marjolein van Dam, Adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit