nieuws

Nieuws

Doorstroming van kennis staat centraal bij de start van de Amsterdam Green Campus

doorstroming-van-kennis-staat-centraal-bij-de-start-van-de-amsterdam-green-campus
4 februari 2016

Afgelopen week was ik bij de startbijeenkomst van de Amsterdam Green Campus, bij deze initiatieven ben ik altijd nieuwsgierig wat het kan bijdragen aan de ontwikkeling kennis voor de sector glastuinbouw. Amsterdam Green Campus is een samenwerkingsverband tussen het MBO, HBO en WO onderwijs gericht op de doorstroom van kennis. Ze richten zich hierbij op onderwijs, onderzoek en ondernemers.

 

Een van de trekkers van de Amsterdam Green Campus is Michel Haring Hoogleraar Plantfysiologie, op de site van de universiteit van Nederland staan een aantal filmpjes van colleges die hij heeft gegeven over de groei van planten. Maar dat is even een zijsprongetje.

 

Binnen de Amsterdam Green Campus hebben ze een aantal projecten lopen die interessant zijn voor de glastuinbouw. Hierbij wil ik met name noemen green genetics en green chemistry. Onder green genetics valt het inzetten op een verbetering en versnelling van de veredeling van o.a. siergewassen. Onder green chemistry valt o.a. het opzetten van chemische analyse methoden om nieuwe plantstoffen te identificeren en het bepalen van de herkomst van tuinbouwproducten.

 

Bij deze bijeenkomst werd een aantal mooie voorbeelden genoemd van een samenwerking met de NAK tuinbouw. Bij dit traject werken studenten en onderzoekers van de NAK samen om rassen met behulp van DNA sneller te kunnen identificeren en de herkomst te bepalen. Een tweede voorbeeld was het opzetten van een cursus over moleculaire verdeling voor bedrijven in de sierteelt.

 

Ik hoop dat de Amsterdam Green Campus nog veel van dit soort trajecten op zal zetten waar bij de kennis doorstroom naar het bedrijfsleven centraal staat.

 

Jolanda Rosloot

Opleidingsmanager Kasgroeit