nieuws

Nieuws

Do's & Don'ts in vacatureteksten

Werkende Weetjes: Do's & Dont's in vacatureteksten
5 september 2019

Marjolein van Dam deelt regelmatig tips en handige weetjes op het gebied van werk in de rubriek 'Werkende Weetjes'. Dit keer kijkt ze naar de do's en dont's in vacatureteksten.

Een vacaturetekst is een soort salespitch naar je toekomstige medewerkers en is dan ook belangrijk. Het is heel fijn als je op allerlei creatieve manieren nieuwe medewerkers aantrekt (social media, referral recruitment, een speciale campagne of website). Maar de vacaturetekst als basis blijft een visitekaartje. Het draait in deze tekst echter niet om het bedrijf, maar om de sollicitant: die moet overtuigd worden en uitgenodigd om te solliciteren. Hieronder vind je twee voorbeelden, om duidelijk te maken wat zou kunnen werken (en wat niet).

 #Voorbeeld 1:

 

Enthousiaste Productiemedewerker

Functie-inhoud:

De werkzaamheden bestaan uit: oogsten, bladsnijden, etc.

Functie-eisen:

* Flexibel
* Rijbewijs
* Tweetalig
* Doorzettingsvermogen

Aanbod:

Arbeidsvoorwaarden conform cao glastuinbouw.

 

Duidelijke vacature? Nee, helaas niet. Iemand die zijn been in de nek kan leggen, een tractor rijbewijs heeft en Frans en Zweeds spreekt, komt helaas niet in aanmerking als Productiemedewerker in de glastuinbouw. Dit voorbeeld lijkt overdreven, maar komt rechtstreeks uit de praktijk. De tijd nemen om een vacature uit te schrijven en je verplaatsen in de leefwereld van de sollicitant is écht belangrijk. Welke details wil de sollicitant weten? Wat is begrijpelijke taal? Hoe krijg je de juiste sollicitant enthousiast? Als je eenmaal een goede vacaturetekst hebt geschreven, laat hem ook eens lezen aan iemand buiten je bedrijf en vraag om feedback. 

#Voorbeeld 2:

Productiemedewerker chrysanten

Functie-inhoud:

Je werkt samen met 10 fulltime collega’s en een aantal (parttime) scholieren.

Veel van het fysiek zware werk in onze kwekerij is geautomatiseerd. Jouw werk bestaat voornamelijk uit het planten van de chrysanten, oogsten, allerlei teeltwerkzaamheden, inpakken en ze gereed maken voor de klant. Je bent dus bij het hele proces betrokken, dit zorgt voor veel afwisseling in het dagelijkse werk.

Functie-eisen:

* Omdat we te maken hebben met piekperiodes, vragen wij van jou de flexibiliteit om in overleg af en toe een zaterdag extra te werken. Natuurlijk kun je deze uren in rustige periodes weer opnemen.

* Tweetalig: de voertaal in ons bedrijf is Nederlands, maar er werken ook veel anderstaligen mee. Om op een prettige manier goed met je collega’s te kunnen praten, is het fijn als je naast Nederlands ook een andere taal spreekt, zoals Engels of Pools.

* Wij vragen van jou gedrevenheid en inzet. Een vast contract en ontwikkelmogelijkheden bieden wij. Een goede deal, denken wij zelf.

Aanbod:

* Als nieuwe collega krijg je natuurlijk elke maand een salaris. De hoogte wordt bepaald op basis van de CAO glastuinbouw, waarbij we kijken naar jouw ervaring en opleiding en of dit in verhouding is met wat jouw collega’s verdienen. De bandbreedte is tussen de €… en €…bruto per maand, exclusief toeslagen.

* Ontwikkelmogelijkheden: heb je ambitie om door te groeien? We gaan graag met je in gesprek hoe je na verloop van tijd meer kunt leren over de teelt van chrysanten, over leidinggeven of andere aspecten van het vak die jou boeien.

* Leuke collega’s, een vrijdagmiddagborrel en uitjes zijn ook part of the deal.

* Omdat ons bedrijf in een buitengebied ligt en jouw werkdag al vroeg begint, is er geen openbaar vervoer beschikbaar. Eigen vervoer is dus wel nodig. Er is genoeg parkeerruimte voor de deur. Reiskosten worden vergoed.

 

Dezelfde vacature als in het eerste voorbeeld, maar nu iets begrijpelijker toegelicht. Dit spreekt al meer aan en trekt sneller de juiste kandidaat aan. Nóg beter is het natuurlijk als je de tekst kunt aanvullen met beeld (foto of film), voorbeelden uit de praktijk en een idee hoe een standaard werkweek eruit komt te zien.

In bovenstaande voorbeelden focussen we maar op een deel van de vacaturetekst. Natuurlijk maakt een goede omschrijving van het bedrijf ook onderdeel uit van een aansprekende vacature. Wat is kenmerkend voor het bedrijf (teelt, werkwijze, cultuur) of waar ben je trots op? Wie wordt jouw leidinggevende? Met hoeveel collega’s werk je samen? Waarom ben jij belangrijk in het geheel (wat voeg jij voor waarde toe aan het bedrijf)?

#Extra tip:

Heb je veel vacatures en wil je ze meteen allemaal verbeteren? Start eens met één vacaturetekst, kijk naar de resultaten en verbetering van (kwaliteit van de) instroom en verbeterpunten. Zo maak je snelheid en wordt het na verloop van tijd een fluitje van een cent.

Natuurlijk mag je ook de hulp inschakelen van één van onze Adviseurs arbeidsmarkt, die je graag van persoonlijk advies voorzien.