Nieuws

De tijd nemen voor lummelen

7 juni 2022

Je herkent het wel. Je hebt soms een dag of week dat je niet lekker in de flow zit. Collega’s zijn afwezig, je hebt andere dingen aan je hoofd of je moet werkzaamheden doen die niet goed bij je passen maar wel moeten gebeuren. Niet erg, niets aan de hand. Tenminste als het van korte duur is. Zulke momenten moet je ook hebben. Sommige deskundigen zweren bij een dagje lummelen, want dan komen soms juist weer nieuwe ideeën los.

Ben je langere tijd aan het ‘lummelen’? Dan handel je niet meer vanuit je eigen kracht (ook wel kernkwaliteiten genoemd). Hoe je dit herkent? Een kenmerk is reactief worden, je bent snel afgeleid, er komt weinig uit je handen en het begint ook anderen op te vallen. Kun je deze 4 punten afvinken? Dan wordt het tijd om bij jezelf ten rade te gaan. Zit je nog op de goede plek? Wat mis je in je werk en wat wil je meer? En is het plan wat je in eerste instantie voor ogen had nu nog steeds wat je wilt? 

Soms heb je een eye-opener nodig om dat te beseffen. Zo doe ik nu zelf een training: “train de trainer”. Een van de medecursisten had als doel trainer binnen de eigen organisatie te worden. Maar komt er nu achter dat deze functie niet past en juist meer in de eigen functie in kracht moet komen te staan. Soms kost het wat ‘denkuren’ om tot dit soort conclusies te komen. Dit hoort bij het proces van jezelf ontwikkelen.  

Neem de tijd voor lummelen 

Sta van tijd tot tijd stil bij je eigen loopbaan en leven. Maak er tijd voor, ook als dat betekent dat je even lummelt om de zaken te overzien. Veel mensen gebruiken daar de vakantie voor. Sta stil bij je overwegingen en schrijf ze eventueel op. Leg het weer weg en bedenk later wat je ermee gaat doen.  

Wil jij jezelf ontwikkelen, maar weet je niet precies hoe of welke kant op? Je kunt er altijd over praten met een leidinggevende en van gedachten wisselen. Liever buiten je werk met iemand praten? Dan kun je ook de hulp inzetten van een loopbaancoach of Adviseur van Kasgroeit. Onze hulp is kosteloos voor mensen die werken in de glastuinbouw.  

Anneke Postma, adviseur Kasgroeit