nieuws

Nieuws

De Nederlander bestaat niet!

de-nederlander-bestaat-niet
14 maart 2016

De’ Nederlander bestaat niet, zei Koningin Maxima ooit in een rede. Dat gaf toen veel discussie. Maar dan rijst bij mij de vraag op, ben ik dan zelf ook geen Nederlander?. Ik ben Fries van oorsprong en ik word snel als ‘nuchter’ omschreven. Doekle Terpstra zei laatst in een speech dat Friesland een status aparte heeft. Zo voelen ze zich wel een beetje. In Friesland hebben ze het vaak over ‘die Westelingen’. Daarmee wordt bedoeld, snelle mensen met vlotte babbels en een hoop bla bla. De Brabanders zijn vooral bekend van hun Brabant kwartiertje. Op hun kun je niet altijd vertrouwen. Dus inderdaad Maxima had gelijk: de Nederlander bestaat niet.

 

De culturele verschillen zijn zelfs in een kikkerlandje als Nederland al groot, laat staan binnen Europa of daarbuiten. Het zal voor Polen dan ook erg wennen zijn om hier te werken. Zij vinden ons vast erg direct, misschien wel brutaal. Dat wij amicaal omgaan met onze werkgever, dat kan toch niet!

 

Je eigen cultuur speelt een belangrijke rol op de werkvloer. Dat kan soms misverstanden veroorzaken. Laatst had ik vier gesprekken op een bedrijf met vier verschillende medewerkers, één van oorsprong Braziliaan, een Marokkaan en twee Nederlanders, Zij kunnen uitstekend samenwerken. Waarschijnlijk kunnen ze elkaars cultuur goed begrijpen. Zij hebben hun Culturele synergie gevonden.

 

Zoek jij de Culturele synergie met je Poolse collega’s? Kom dan op 5 april a.s. naar de workshop: Efficiënt werken met Poolse medewerkers.

Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit, a.postma@kasgroeit.nl