nieuws

Nieuws

Blog: Vakantiebaan; daar leer je toch niks van?

blog-vakantiebaan-daar-leer-je-toch-niks-van
31 juli 2017

De vakantieperiode is aangebroken, scholieren en studenten zijn vrij en kunnen dan mooi vakantiewerk gaan doen. Dat dacht ik tenminste maar dat blijkt een misvatting te zijn.

 

Thuis heb ik ook zo’n ‘bankhanger’ die weinig zin heeft om te gaan werken. Ze heeft het afgelopen jaar hard gestudeerd (en dat is waar) en behoefte aan rust. Zelf kom ik uit een ondernemersgezin en mocht vroeger niet ‘nutteloos’ rondhangen. In de ochtend werd ik vroegtijdig uit bed getrommeld. Als ik geen baantje had moest ik thuis wel aan het werk. Zo werd ik al op jonge leeftijd  gestimuleerd te gaan werken bij de buurman: het tuincentrum. Ik heb daar waardevolle herinneringen aan over gehouden. Dus mijn motto is: vul je tijd in, je leert ervan en het levert een leuk zakcentje op. Echter dit zijn mijn normen en waarden en deze landen niet bij mijn stiefdochter.

 

In discussie met andere (stief)ouders merk ik dat er heel verschillend over wordt gedacht. Bijvoorbeeld mijn kind verdiend ook rust want ze hebben het al zo druk en ook hoor ik het argument: ‘Wat leren ze nou van éénvoudig werk zoals in de horeca of tuinbouw?’.

 

Dat laatste wordt onderschat. Studenten van een universiteit die afkomstig zijn van het VWO hebben heel veel geleerd maar nog nauwelijks werkervaring opgedaan. Leren is ook: leren samenwerken, overleggen, doelen behalen en goed luisteren. Je wordt flexibeler maar het geeft ook zelfvertrouwen. Zeer belangrijke vaardigheden die je vooral leert door te werken. Deze vaardigheden kan je ook weer toepassen tijdens de studie. “Leren’ is veel meer dan alleen kennis tot je nemen; bedrijven zien ook graag medewerkers die over de zogenaamde 21ste skills beschikken  zoals creatief denken, problemen oplossen, zelfsturing, samenwerken, communicatieve en sociale vaardigheden.

 

Uiteraard heb ik ook negatieve ervaringen gehad. Niet iedere werkgever gaat even zorgvuldig om met zijn vakantiewerker. Maar dat is ook een levensles.

 

Nu pas ik de methode toe; ‘dan maar thuis de klusjes doen want wij zijn aan het werk’.  Deze worden nu nog zonder mopperen uitgevoerd. Maar Ik heb de hoop dat ze nu toch uit eigen beweging een baantje zoekt.

Anneke Postma - Opleidingsmanager - Kas groeit
@floranews