nieuws

Nieuws

Blog: Trots

Blog: Trots
8 oktober 2019

Trots is in Nederland een beetje een vies woord. In onze doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg cultuur moet je vooral niet te veel boven het maaiveld uit willen komen. Dat ruikt dan al snel naar arrogantie of hoogmoed. Zeggen dat je ergens trots op bent is daarnaast ook al snel beladen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je trots bent op onze geschiedenis of de Gouden Eeuw waag je je al snel in een discussie. Aangezien ik doorgaans ook tot de grote zwijgende massa behoor spreek ik me over dat soort beladen onderwerpen liever niet meer openlijk uit.

Ik vind het lastig om mijn trotse gevoel een plekje te geven. Ik houd het meestal voor mijzelf. Terwijl ik best vaak trots ben. Degene die misschien nog het meest op de hoogte is van mijn trots is mijn schoonvader in Polen. Als ik weer eens een momentje van trots heb dan app ik dat naar hem. Alle pracht en praal aan gewassen en techniek die ik onderweg tijdens mijn werk tegenkom gaan via de digitale snelweg naar Polen. De gewasfoto’s naar mijn schoonmoeder en de techniekfoto’s naar mijn schoonvader.  Ik ben trots op onze agrarische sector en het feit dat ik daar, zij het in een bescheiden rol, onderdeel van mag uitmaken. Het maakt mij trots als ik tijdens mijn vakanties in Lviv en Sicilië, Nederlandse bloemen tegenkom. Deze trots is een belangrijke drijfveer in mijn werk. De trots die ik voor de sector heb is mijn dagelijkse benzine. Ik zou niet zonder kunnen.

Ik kan ook enorm trots worden op sportprestaties van Nederlanders. Recent stonden er drie Nederlandse voetballers in het FIFA-wereldelftal. Ik ben daar trots op. Ook op de fiets doen we het de laatste jaren erg goed. Extra leuk is dat Dylan van Baarle in het peloton rondrijdt. Onze vaders zijn neven. Ik ken hem overigens niet persoonlijk. Toch ben ik er trots op want we zijn een wielergekke familie. Er trots over vertellen doe ik echter niet want ik heb daar een keer negatieve reacties op gehad. Waarschijnlijk kwam ik te hoogmoedig over. Alleen als mensen er zelf om vragen vertel ik dat; “zeg die Van Baarle van Ineos. Is dat familie van jou?”. Ik maak dan wel direct de kanttekening dat hij mij niet kent. Misschien om niet te arrogant over te komen.

Trots ben ik ook op het succes wat we onlangs met Kasgroeit hebben bereikt. De eerste groep deelnemers aan het project sleutel aan je toekomst in de kas is gestart met de cursus. Met dit project proberen we een antwoord te geven op het tekort aan technisch personeel binnen de sector. We leiden mensen met affiniteit met techniek op tot monteur. Binnen het projectteam hebben de verschillende collega’s hun eigen kwaliteiten ingezet bij de totstandkoming en uitvoering van het project. Ik kan daar blij en trots van worden want je hebt deze afzonderlijke kwaliteiten allemaal nodig.  

Ik heb het alleen nog niet uitgesproken.

Frank van Baarle schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Waar ben jij trots op? Spreek je dat wel eens uit?

Wil jij groeien in je baan, ben je op zoek naar vacatures of wil je hulp bij het begeleiden van stagiaires? Neem eens contact met ons op!