nieuws

Nieuws

Blog over vrouwen en moeders

blog-over-vrouwen-en-moeders
3 september 2018

Frank van Baarle, Adviseur Arbeidsmarkt, schrijft in zijn weblog over de werkomstandigheden van moeders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Op Moederdag eren wij het moederschap, maar hoe zit dat op de andere dagen?

Met Moederschap bedoelen wij het ‘zijn van moeder’. Moederdag is de belangrijkste Nederlandse bloemendag die we kennen. Naast de Nederlandse Moederdag zijn ook de moeder-/vrouwendagen in overige (Europese) afzetmarkten belangrijke dagen voor de Nederlandse bloemen- en plantenhandel.

Vrouwen en moeders moeten we enorm koesteren zou je denken.


In 2005 begon ik aan mijn eerste ‘echte’ baan na mijn studie; uitzendconsulent. Daar kreeg ik te maken met een collega uitzendconsulent die eerder vestigingsmanager was geweest. Aangezien zij moeder was geworden en om die reden de wens had parttime te werken, diende zij een stap terug te maken. Destijds vond ik dat heel vanzelfsprekend maar wanneer je er goed over nadenkt is het natuurlijk belachelijk. In feite werd zij gestraft voor haar moederschap. Wat ik interessant vind is dat ik dit toen heel vanzelfsprekend vond.

Persoonlijk vind ik het zorgwekkend dat er in Nederland steeds minder kinderen worden geboren. Het aandeel natuurlijke groei in de totale bevolkingsgroei wordt steeds kleiner. In 2017 was dit nog geen vijfde deel. Hier zijn natuurlijk tal van redenen voor te noemen. Een onzeker toekomstperspectief voor jonge vrouwen is er hier één van. Steeds meer potentiële jonge moeders krijgen te maken met tijdelijke contracten. Dat een zwangerschap tot problemen kan leiden op het gebied van werk, constateert ook het College voor de Rechten van de Mens. Uit hun onderzoek blijkt dat 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt die in 2016 een kind kregen, te maken hadden met vermeende discriminatie vanwege de zwangerschap. Vrouwen met een tijdelijk en flexibel contract lopen extra veel risico. Ze krijgen geen baan, kunnen hun contract niet verlengen en geen promotie maken.

Zelf heb ik aan den lijve kunnen ondervinden welke impact het heeft als je hier als jong gezin mee te maken krijgt. In 2015 donderde wij vrij hard van onze roze wolk af toen mijn vrouw op de eerste dag na haar zwangerschapsverlof te horen kreeg dat haar tijdelijke contract niet omgezet zou worden naar een vast dienstverband. 32 uur werken i.p.v. 40 was onbespreekbaar bij deze gerenommeerde bloemen- en planten exporteur. Best scheef eigenlijk dat een organisatie die juist zo afhankelijk is van moeders voor de omzet, tegelijkertijd aan de werkgeverskant zo met ze omgaat. Gevalletje van wel de lusten maar niet de lasten. Ik kan mij hier nog steeds over opwinden.

Zolang er nog steeds vrouwen met lood in hun schoenen naar het werk gaan als ze het heugelijke nieuws wereldkundig moeten maken, we in 2017 nog een landelijke campagne nodig hadden om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan,  hebben we nog een lange weg te gaan.

Moeders zouden veel meer een beschermde status moeten krijgen. Zij zorgen immers voor toekomstige consumenten. Om te beginnen elke dag de rode loper uit en onder luid applaus binnenhalen!