nieuws

Nieuws

Blog: Op zoek naar een alternatief

Blog: Op zoek naar een alternatief
21 januari 2020

Onlangs kreeg ik het bericht dat er een cursus is gecanceld vanwege te weinig deelnemers. In overleg met de werkgeversbedrijven had ik ook twee deelnemers aangemeld voor deze training. Dat was balen, nu moest ik op zoek naar een alternatief voor deze twee cursisten en dat is nog niet zo makkelijk. Zeker omdat het een cursus betrof met als doelgroep het middenkader in de glastuinbouw.

We zien wel vaker dat cursusaanbieders er best veel energie in moeten steken om de cursus vol te krijgen. Maar als de cursus eenmaal van start gaat, komen er op het laatste moment nog best wel vaak een aantal deelnemers bij. Maar helaas lukt dat niet altijd.

De vraag is hoe we het probleem van cursussen die niet doorgaan tackelen, want het zorgt voor frustratie bij zowel de deelnemers, de bedrijven als ook de opleiders. Ik denk dat het vaak nog te onbekend is wat er allemaal mogelijk is op het gebied van cursussen. Op de site van Kasgroeit staat wel een overzicht van cursussen maar alleen dat is niet voldoende om een cursus te laten starten. Op dit moment zijn we dan ook aan de slag met het bundelen van de opleidingsvraag van bedrijven en hier een passend aanbod bij zoeken.

In de Noordoost Polder werken we hierin samen met een groep P&O’ers van glastuinbouwbedrijven. We hebben met hen geïnventariseerd waar de opleidingsbehoefte ligt bij werknemers en zo gekeken welke cursusaanbieders passend zijn. Eind 2019 is er een basiscursus glastuinbouw gegeven in de regio, met als resultaat een tevreden groep deelnemers die dichtbij huis veel hebben geleerd over plantfysiologie en bemesting. In februari zullen we in dezelfde regio starten met een cursus ‘Motiverend en resultaatgericht leidinggeven’. Er zijn nu zelfs genoeg deelnemers voor 2 van deze cursussen. Hier word ik echt blij van, cursussen die door gaan met enthousiaste deelnemers!

Om cursusaanbieders een podium te bieden en werkgevers en werknemers een beeld te geven welke cursussen er binnen de glastuinbouw allemaal beschikbaar zijn, organiseren we 19 maart een cursusmarkt in het World Horticenter en 9 april bij Villa Flora in Venlo. Wij willen werkgevers, P&O’ers en werknemers op de markt een beter beeld geven van de opleiders en het beschikbare aanbod van cursussen. Tijdens de cursusmarkt organiseren we een aantal workshops over hoe je het gesprek aan kunt gaan met je werkgever over opleiden, over trends in leren en ontwikkeling voor PO’ers en over veilig werken. Weet je nog niet welke cursus of opleiding bij je past, dan kun je op speeddate met één van de adviseurs opleiding en ontwikkeling van Kasgroeit.

Heb jij interesse in het volgen van een cursus of opleiding en wil je je verder oriënteren? Kom naar de cursusmarkt ‘Sterk in je Werk’. Meld je aan!

Tot ziens op 19 maart of 9 april.