nieuws

Nieuws

Blog Mara Juckers: Liefde voor glas

blog-mara-juckers-liefde-voor-glas
18 juli 2018

Een webblog van Mara Juckers, Opleidingsmanager bij Kas groeit, geschreven voor Floranews. 

 

Als je aan een werknemer in de glastuinbouw vraagt wat er zo leuk is aan werken in de glastuinbouw krijg je verschillende antwoorden. Ik vroeg het aan Rik Paul, bedrijfsleider bij kwekerij de Zuidplas. Voor hem was het vooral een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat en dat aan het einde van de dag de bloemen naar de juiste klant gaan.


Voor Martijn van den Bosch, onderhoudsmonteur bij Leo Ammerlaan is het vooral het feit dat hij zijn eigen dag kan indelen. En dat hij met het team van de technische dienst ervoor zorgt dat de rest van het bedrijf het werk kan doen.

 

Ik was bij deze twee werknemers op het bedrijf omdat Kas groeit de functies die er binnen de glastuinbouw zijn in beeld brengt. We maken korte filmpjes van 9 verschillende functies. Het doel van deze filmpjes is om zij-instromers of scholieren enthousiast te maken om te komen werken in de glastuinbouw. Wat me opviel is dat beide heren zo vol passie vertelden over hun werk. Het heeft me altijd verbaasd dat het lastig is om nieuwe werknemers aan te trekken voor de tuinbouw, maar mensen die er eenmaal werken gaan er niet zo snel meer weg.

 
'Mensen die eenmaal in de glastuinbouw werken, gaan daar niet zo snel meer weg.'


Mensen die niet bekend zijn met de glastuinbouw hebben een minder goed beeld van werken in de sector. Zij weten niet hoe het er tegenwoordig aan toe gaat op een glastuinbouw bedrijf. Welke automatisering, digitalisering en robotisering er heeft plaatsgevonden. De kunst is dus om deze boodschap uit te dragen.

 

Werknemers hebben de banen voor het uitkiezen. Ze kunnen terecht in verschillende sectoren. Op welke manier is onze sector onderscheidend van die van anderen? Ik vroeg het ook aan mijn nieuwe collega Eva van Rijswou, communicatiemedewerker bij Kas groeit. Zij vindt vooral het innovatieve van de sector opvallend. Veel bedrijven zijn bezig om milieubewuster te telen en nieuwe afzetkanalen te zoeken voor hun producten.

 

De twee heren waar ik was om een film op te nemen over hun werk straalden uit dat ze trots zijn op de sector. Rik Paul:

“Er is geen glastuinbouw te vinden op de wereld zonder Nederlandse kennis. Overal wordt onze kennis over de tuinbouw toegepast. Er vindt een kanteling van productiegerichte bedrijven naar behoefte gerichte bedrijven. Hierdoor ontstaan nieuwe functies op het gebied van energiemanagement, productontwikkeling, marketing en verkoop. Het is mooi om te werken met een levend product, een gerbera die wordt gebruikt in een mooie bos bloemen en mensen een beetje vrolijker en gelukkiger maken”.

Dit is dus de boodschap die ik de komende tijd verder wil uitdragen.

“Er is geen glastuinbouw te vinden op de wereld zonder Nederlandse kennis. Overal wordt onze kennis over de tuinbouw toegepast."