nieuws

Nieuws

Blog Jolanda Rosloot: Leren of stagneren

blog-jolanda-rosloot-leren-of-stagneren
19 juli 2018

Een webblog van Jolanda Rosloot, Opleidingsmanager van Kas groeit, exclusief geschreven voor GoedemorgenSierteelt.

 

Samen met collega’s bezochten we laatst een seminar over leren en ontwikkelen, mijn favoriete onderwerp. Altijd leuk om nieuwe inzichten te horen, inspiratie te krijgen en te bedenken wat we hiermee kunnen in de glastuinbouw. De laatste lezing van de dag werd verzorgd door Professor Nick van Dam van Nyenrode University met als onderwerp “De toekomst van werk, Leren of Stagneren”.

 

Dit was de laatste lezing van de dag en mijn hoofd zat inmiddels aardig vol, maar dit verhaal is mij goed bijgebleven. Hij sprak over de vierde industriële revolutie en de enorme versnelling in de doorbraak van technologische ontwikkelingen. Als voorbeeld werd de eerste radio genoemd die er 38 jaar over deed om 50 miljoen mensen te bereiken, vergeleken met internet die er maar 3 jaar over deed voordat er 50 miljoen mensen waren bereikt. Als laatste werd de Pokémon app genoemd die in 14 dagen al 50 miljoen mensen wist te bereiken. Sommige ontwikkelingen gaan af en toe zo snel dat ik ze maar even oversla. Geen Pokémon voor mij de vorige zomer.

 

Professor van Dam is een groot voorstander van werkplek leren. Zijn slogan is dan ook maak een leerplek van elke werkplek. Zelf merk ik dat als ik nieuwe zaken wil leren op mijn werk, ik eerst eens op zoek ga naar een filmpje op You tube, aan de hand van de instructie probeer ik het zelf. Met vallen en opstaan krijg ik het vaak onder de knie. Deze manier van leren zag ik laatst ook terug komen bij een bedrijf, aan de hand van filmpjes kregen de nieuwe uitzendkrachten instructie over hun werkzaamheden. De filmpjes konden worden afgespeeld op de mobiel.


Deze snelle manier van leren zie je nu heel veel terug komen, het rechtstreeks aanbieden van kennis als iemand het nodig heeft en info die snel kan worden opgezocht. Maar hoe kun je nu nog meer praktisch aan de slag met leren op de werkplek? Dat wordt ons nieuwe thema voor het najaar. Hoe zorg je voor een goede leercultuur op het bedrijf, tips voor leren op de werkplek, wat zijn de randvoorwaarden om leren te faciliteren, hoe krijg je mensen in beweging, hoe zorg je ervoor dat de medewerker zelf aan het stuur staat van zijn eigen ontwikkeling? Want groeiende medewerkers, geven bloeiende bedrijven.