nieuws

Nieuws

Blog: Het verhaal achter het werklogeerhotel

Blog: Het verhaal achter het werklogeerhotel
29 juli 2019

Anneke Postma schreef haar blog over de kracht van verhalen binnen je bedrijf en neemt daarbij de aanpak van Emsflower als goed voorbeeld.

De grote behoefte aan flexkrachten is voorlopig nog blijvend en daardoor is er veel vraag naar tijdelijke woonruimte. Voor onze sector is dit een belangrijk onderwerp want als één item vaak in het nieuws komt is het wel de in de volksmond genoemde ‘Polenhuisvesting’. In het belang voor het imago van de sector is het nodig om op zoek te gaan naar goede duurzame oplossingen en er vooral over te communiceren.

Ik zag een mooie oplossing, in een vakblad voor de bouw stond een artikel over het nieuw gebouwde Werklogeerhotel in Waalwijk. Het ziet er mooi uit en het is zo gebouwd dat het ook weer makkelijk kan worden afgebroken. Het doel is het huisvesten van tijdelijke arbeidskrachten. Mogelijk wordt de flexibele schil op den duur wel kleiner en is er minder woonruimte nodig.

Dit verhaal deed mij denken aan mijn bezoek dit voorjaar aan Emsflower in Duitsland, ik mocht daar een presentatie geven over het vinden, boeien en binden van medewerkers. Emsflower is zelf huisvesting voor hun tijdelijke medewerkers aan het bouwen. Het ziet er prachtig uit, mooier dan de gemiddelde Van der Valk hotelkamer. Bennie Kuipers, de eigenaar, kan het verhaal mooi vertellen: Hoe is het bouwproces verlopen en wat wil hij uitstralen als werkgever. Een goede werkgever is iemand met aandacht voor het personeel. Dat begint volgens Bennie bij het organiseren van een prettige leefomgeving en het verzorgen van goede nachtrust.

Emsflower betrekt burgers bij het verhaal van hun gehele productieproces. Er worden rondleidingen gegeven op het bedrijf en in het recreatieve bezoekerscentrum is bijvoorbeeld ook een demo te bezichtigen van de logeerkamer voor tijdelijke arbeidskrachten. Er is horeca aanwezig en er zijn speeltuinen. Het is eigenlijk een soort mini Floriade. Ik was in ieder geval flink onder de indruk. Er komen busladingen mensen op af. Emsflower pakt het dan ook slim aan: zij maken gebruik van het zogeheten ‘storytelling’. Ze vertellen het verhaal achter de tijdelijke arbeidskrachten, wat ze doen, hoe ze wonen, hoe deze mensen het werk hier ervaren en wat hun wensen zijn.

Emsflower demokamer Emsflower

Demo logeerkamer Emsflower                                Showkas Emsflower

Storytelling is het toepassen van verhalen om een doel te bereiken door meer betrokkenheid te creëren. Verhalen zijn namelijk een ideale manier om contact te maken, mensen te raken, te verleiden, zingeving of helderheid te bieden, fans te krijgen of de saamhorigheid te vergroten.

Wij gaan vanuit Kasgroeit ook nog meer aan de slag met het vertellen van verhalen. We merken dat ervaringsverhalen vaak veel beter gelezen worden en het reactie oproept bij de doelgroep. We zullen in de toekomst dus steeds meer mooie en echte verhalen naar buiten brengen via artikelen, video’s of bijvoorbeeld blogs. Er leven namelijk genoeg verhalen in de sector en het zou zonde zijn als die niet worden verteld! Als sector kunnen we elkaar versterken door elkaars verhalen te delen en verder te verspreiden. Samen hebben we namelijk een sterk verhaal! Op die manier kunnen we het beeld van de sector verbeteren en realistisch neerzetten om daarmee de interesse te wekken bij meerdere mensen.

Anneke Postma, Adviseur Opleiding en ontwikkeling 
 

Bron: www.Floranews.com