Nieuws

Blog: Alles ging online

22 december 2020

Vandaag schrijf ik de laatste blog van dit jaar. Het einde van het jaar nadert en dat is altijd een moment om terug te kijken en de balans op te maken. Inmiddels zitten we in de tweede lockdown waarvan ik hoopte dat dit niet zou gebeuren maar dat geldt denk ik voor velen. Alle niet essentiële winkels zijn dicht.  Mijn dochters zitten weer thuis en krijgen online onderwijs. Gelukkig kunnen ze nog blijven sporten, dat is voor de dames een lichtpuntje. Corona komt echter ook steeds dichterbij met een familielid dat positief getest is en ik als gevolg daarvan thuis in quarantaine zit. Best spannend allemaal!

Terugkijkend op 2020 was er eigenlijk één rode draad bij Kasgroeit, alles ging online. De masterclasses, de brancheopleiding, afspraken met bedrijven, de bijeenkomsten van de P&O expertisegroepen en ga zo maar door. Een positieve bijkomstigheid hierbij is dat mijn digitale vaardigheden weer helemaal up-to-date zijn.

Afgelopen weken hebben we een serie masterclasses opgenomen met als onderwerp ‘Het stimuleren van leren in de glastuinbouw’. Je kunt ze nog terugkijken op de website van Kasgroeit. De masterclasses werden live uitgezonden en ik moet zeggen, met een camera voor je neus een presentatie geven is toch wel andere koek dan een presentatie geven waarbij je het publiek kunt zien en direct contact hebt. Ik heb tijdens de masterclasses veel geleerd, zoals ze het mooi zeggen dit was wel ver buiten mijn comfort-zone. Maar ja, dat is leren door iets nieuws te proberen en hierin steeds kleine stapjes te maken.

In 2020 is ook de eerste groep van 10 kandidaten gestart met de Brancheopleiding Glastuinbouw. Op dit moment vinden de bijeenkomsten online plaats wat voor de deelnemers wel even wennen was. Leuk is de diversiteit aan bedrijven en kandidaten die deelnemen, ze komen uit alle hoeken van het land, van Groningen tot Limburg tot het Westland.

Wat voor de deelnemers vooral een uitdaging is, is het persoonlijke traject om zelf aan de slag te gaan met opdrachten op het eigen bedrijf en de kennis te verzamelen die je hiervoor nodig hebt. Dat is dan ook het belangrijkste onderdeel van de opleiding: zelf aan de slag. In maart 2021 start de volgende groep met de opleiding, als je daar meer over wilt weten kun je je aanmelden voor het webinar op 19 januari.

Voor volgend jaar zal ik het schrijven van deze blog afwisselen met mijn collega Martijn van Velzen, Adviseur Arbeidsmarkt bij Kasgroeit. Voor nu wens ik iedereen hele fijne feestdagen en tot volgend jaar met hopelijk meer live ontmoetingen en iets minder online!

Jolanda Rosloot, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling