nieuws

Nieuws

Alles geregeld voor de eerste dag?

Maandag start onze stagiaire: ‘Heb ik alles geregeld voor zijn eerste dag?’
21 augustus 2019

Maandag komt Robin, hij studeert Marketing en communicatie op het mbo. Ik ben door P&O gevraagd of ik zijn praktijkbegeleider wil zijn. Lijkt me hartstikke leuk, leer ik zelf natuurlijk ook weer veel van. Maar ik vind het ook wel spannend: Hoe bereid ik me voor? Wat bespreek ik met Robin op zijn eerste werkdag? Hoe ziet überhaupt zijn eerste werkdag eruit? En hoe bewaak zijn leerproces en ontwikkeling? Allemaal vragen die nu door mijn hoofd gieren!

Dit is waarschijnlijk waar heel veel praktijkbegeleiders (stagebegeleiders) tegenaan lopen. Niet verwonderlijk. Het begeleiden van een stagiaire is wel degelijk iets anders dan het aansturen van je directe collega’s. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Binnen het bedrijf zijn er vast collega’s die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de directie, P&O of misschien zelfs je directe collega. Maar ook de Adviseurs en Stagestimulator van Kasgroeit kan hier een adviserende rol in spelen.

In het voortraject, de formulering van de stageopdracht, heeft de Stagestimulator jullie al geholpen. Kasgroeit heeft in een gesprek de wensen rondom de opdracht geïnventariseerd. Je wilde al een tijd lang marktonderzoek laten doen en de opdracht is nu zo geformuleerd dat er precies staat beschreven wat je wilt laten onderzoeken. Zo kun je de resultaten van het onderzoek ook gelijk toepassen in de dagelijkse praktijk. Deze opdracht is door Kasgroeit uitgezet bij het onderwijs. Robin is één van de studenten die hier op gereageerd heeft. Na diverse gesprekken met verschillende studenten hebben jullie voor Robin gekozen en maandag start hij.

P&O heeft in overleg/afstemming met jou, want jij bent tenslotte zijn stagebegeleider, alle praktisch zaken geregeld en besproken met Robin:

  • Er is een stageplan, incl. opdracht en plan van aanpak (gemaakt door Robin en goedgekeurd door de stagecoördinator van school)
  • Er is een stageovereenkomst. Hierin komen zaken als stagevergoeding, reiskosten, vakantie, verlof en werktijden in terug.

Het zijn formaliteiten, maar wel belangrijk om besproken te hebben. Maar vergeet ook niet om de stagiaire te informeren over:

  • Ziek- en betermeldingsprocedures;
  • Huisregels en veiligheidsregels;
  • Afspraken over werkkleding en gebruik laptop, telefoon, etc.

En dan is het maandag, de eerste stagedag van Robin… 

Tips voor de begeleiding? Bekijk ze nu!

Gerelateerde afbeelding 

Het SBB biedt individuele workshops aan, voor
jou als praktijkopleider, met kennis en
vaardigheden die je nodig hebt aan voor de
begeleiding van mbo-studenten.