nieuws

Nieuws

Aan de slag met werkplekleren

aan-de-slag-met-werkplekleren
26 juli 2018

Uit diverse onderzoeken blijkt dat we het meeste leren op de werkplek. Steeds meer bedrijven zien de nut en noodzaak in van werkplekleren, maar wat houdt het nu eigenlijk in? En waar begin je? Hoe zorg je voor een goede leercultuur op jouw bedrijf?

Als we het over werkplekleren hebben, kun je denken aan al het leren van de medewerkers op de werkplek: van kennisoverdracht op collega’s (via buddy systemen) en werkinstructies tot het spontane leren dat voortkomt uit het uitvoeren van nieuwe en complexere opdrachten. Zowel binnen de techniek als in de tuinbouwsector gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel.

Juist in de productiegerichte sectoren is het daarom belangrijk te leren op de werkplek en een juiste manier van kennisoverdracht. In de technische sector zijn bedrijven al actief aan de slag gegaan met werkplekleren. Zes technische O&O-fondsen (A+O, OOM, OTIB, OOMT, OOC en OVP) hebben hiervoor een project opgestart gericht op werplekleren in de techniek.  De opleidingsfondsen werken op allerlei thema’s met elkaar samen op het gebied van onderzoek en om elkaar op bepaalde beleidsterreinen te versterken.

Om je te inspireren kun je kijken hoe ze het aanpakken met werkplekleren in de techniek. Bij het technische bedrijf BLR-Bimon vergroten ze de vakvaardigheden van (beginnende) monteurs met een praktijklokaal waar monteurs/leermeester en assistent/leerling-monteurs via een buddy systeem samenwerken aan de ontwikkeling van vakvaardigheden. Met als resultaat: meer kwaliteit en enthousiaste ambassadeurs op de werkplek.

Bekijk de video van BLR-BIMON