Nieuws

5 vragen aan Cok Duijvestijn

5-vragen-aan-cok-duijvestijn
15 juni 2016

Om half zeven in de ochtend bel ik met Cok Duijvestijn trainer bij Q-point voor dit interview. Samen met een collega is hij op weg om een incompany-training Interne Audit te verzorgen bij een zaadteeltbedrijf. Q-point is 1 van de opleiders die aanwezig is op de Kas Cursus Markt 30 juni in de demokwekerij in Honselersdijk.

 

Wat zijn je werkzaamheden bij Q-point?

Cok houdt zich bezig met diverse kwaliteitszorgsystemen op het gebied van voedselveiligheid BRC, HACCP, GlobalG.A.P. ect. Hij geeft trainingen en begeleid klanten bij de introductie en onderhoud van het kwaliteitszorgsysteem. De klantenkring van Cok bestaat uit allerlei bedrijven die met groenten en fruit te maken hebben van teeltbedrijven tot verpakkingsbedrijven als import en exportbedrijven. Cok:Toen ik nog een eigen bedrijf had in de tuinbouw ben ik samen met Q-point aan de slag gegaan om mijn bedrijf te certificeren. Nadat ik gestopt was met mijn bedrijf heeft Q-point gevraagd of ik bij hun wilde komen werken. Met mijn eigen ervaring als tuinder als bagage, streef ik er naar om samen met de klant een kwaliteitszorgsysteem zo praktisch mogelijk op te zetten.”  

 

Wat vind jij het belangrijkste onderdeel van een kwaliteitszorgsysteem?

Cok:Bij bedrijven met een kwaliteitszorgsysteem is de interne audit een heel belangrijk onderdeel van het geheel. Een interne audit is een zelfcontrole systeem, het geeft de mogelijkheid om een kwaliteitszorgsysteem up to date te houden en te verbeteren. Het opleiden van de mensen die deze audit uitvoeren is een belangrijk onderdeel van ons werk. Je kan er als bedrijf veel voordeel van hebben als je deze audit goed uitvoert.” Cok voert zelf interne audits uit bij bedrijven en daarnaast traint hij ook medewerkers die interne audits gaan uitvoeren.

 

Hoe ziet een training voor het uitvoeren van een interne audit eruit?

Cok:Een audit moet uitgevoerd worden door iemand die niet direct betrokken is bij het proces. In de training komt eerst een stukje theorie aan de orde, wat komt er kijken bij een interne audit, wat is de norm, over welk proces moet de audit worden uitgevoerd en wat is de planning. Voor de auditor is met name van belang zijn interview techniek. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt de interviewtechniek geoefend. De interviews worden opgenomen met de camera en later worden deze met de gehele groep nog eens teruggekeken. De gehele training wordt afgesloten met een examen. Voor meer kennis van de specifieke normen van de verschillende kwaliteitszorgsystemen bestaan aparte trainingen.”

 

Hoe zorg je ervoor dat je zelf op de hoogte blijft?

Cok:Als er een nieuwe norm is bestuderen we deze uitgebreid. We hebben veel contact met de instanties die de externe audit uitvoeren. Vanuit de klant word ik ook vaak gevraagd om de externe audit bij te wonen. Op deze manier krijg ik steeds meer zicht op wat er nu precies wordt gevraagd in de norm. Deze kennis kan ik weer gebruiken bij mijn klanten.”

 

Wat vind je het leukste aan je werk?

Cok:Als ik verbeteringen zie bij bedrijven en ze doen iets met de zaken die ik heb aangedragen. Voor mij is de grootste uitdaging het zo praktisch mogelijk inrichten en invulling geven aan een kwaliteitszorgsysteem dan heeft het ook echt een meerwaarde. Ik word niet blij van een heel dik handboek waar niks mee gedaan wordt.”

 

Wil je meer weten van de trainingen van Q-point of kennismaken met Cok Duijvestijn geef je op voor de Kas Cursus markt 30 juni.