Nieuws

5 tips voor stimuleren van leren

5-tips-voor-stimuleren-van-leren
15 juli 2021

Op de werkplek kan je veel leren. Hoe zorg je ervoor dat het leren een structureel onderdeel wordt van het werk? In dit artikel krijg je 5 tips om leren op de werkplek te stimuleren.

Tip 1:

Organiseer momenten dat collega’s een dagdeel met elkaar kunnen meelopen. Vaak wordt dit principe in de inwerkperiode gebruikt. Maar ook voor ervaren medewerkers is het leerzaam om eens op een andere afdeling mee te werken. Je creëert hiermee begrip en inzicht in het werk van collega’s. Kijk na afloop ook gezamenlijk terug naar wat een medewerker heeft geleerd en hoe hij dit heeft toegepast in zijn eigen werk.

Tip 2:

Verdeel de medewerkers in teams en geef de opdracht om met een advies te komen om een specifiek bedrijfsprobleem op te lossen. Voeg hierbij verschillende afdelingen en functies bij elkaar.  Door te stellen dat het best scorende idee wordt uitgevoerd, wordt het leren extra motiverend.

Tip 3:

Hou er rekening mee dat het veranderen van gedrag minimaal 40 dagen duurt. Wil je echt verandering dan moet je het elke dag herhalen om ervoor te zorgen dat het een vanzelfsprekendheid wordt. Neem hiervoor de tijd en zorg voor begeleiding.

Tip 4:

Laat medewerkers die op cursus zijn geweest hun kennis delen met hun collega’s. Ruim hiervoor tijd in tijdens het werkoverleg.

Tip 5:

Dan als laatste een open deur: Fouten maken mag! Alleen als hiervoor ruimte wordt gemaakt, kom je verder met leren op de werkvloer.

Meer weten over leren op de werkvloer? Vraag hulp aan onze adviseurs Opleiding en Ontwikkeling.

Of kom naar de workshop: Leren op de werkvloer!

Bekijk meer informatie over de workshop