nieuws

Nieuws

5 tips om medewerkers efficiënt te laten leren

5-tips-om-medewerkers-efficient-te-laten-leren
13 april 2016

Stilstand is achteruitgang, daarom is het belangrijk om zelf en je medewerkers binnen je bedrijf te blijven ontwikkelen. Je kunt ervan uitgaan dat medewerkers 70% van hun kennis en vaardigheden ontwikkelen door het opdoen van werkervaring, en het oplossen van problemen. 20% door het ontvangen van feedback en voorbeeldgedrag van collega’s en leidinggevende en 10% door het volgen van opleidingen en zelfstudie.

 

Tips:

  1. Zet op een rij wat je verwacht van de medewerkers met daarnaast wat ze kunnen en wat ze zouden moeten leren. Zo kun je inspelen op de toekomstige groei van je bedrijf en eventuele dreigende gebreken. Het vervolg is om een plan te maken hoe je ervoor gaat zorgen dat de leerpunten worden opgepakt.
  2. Bij het ontwikkelen van medewerkers heb je te maken met 3 groepen. Groep 1 medewerkers die willen leren, groep 2 medewerkers die willen leren maar waarbij het nog niet lukt en groep 3 medewerkers die niet willen leren. Faciliteer en beloon de eerste groep medewerkers en dan bedoel ik niet met geld want dat motiveert maar tijdelijk, maar met waardering en aandacht. Help de medewerkers in groep 2 zij willen wel leren maar weten niet hoe ze het moeten doen, neem voor deze groep zelf het initiatief. Voor groep 3 geldt als iemand echt niet wil dan heeft het weinig zin om aan een dood paard te trekken, negeer deze medewerkers of zoek naar andere oplossingen.
  3. Op de werkvloer ligt de snelle winst om te leren, laat collega’s ervaringen delen of laat medewerkers een tijdje meelopen op een andere afdeling. Vergroot het effect van het meelopen door de meelopende collega in het werkoverleg te laten vertellen wat hij heeft geleerd en hoe hij dat kan gebruiken in zijn werk.
  4. Pas taakroulatie toe. Taakroulatie leidt tot meer inzicht in de processen en flexibiliteit van de medewerkers. Gebruik de feedback om de processen te verbeteren.
  5. Als je voor een opleiding kiest stel dan samen met de medewerker van te voren de leerdoelen vast. Begeleid de medewerker tijdens en na de opleiding met het bereiken van deze doelen.

 

Wil je meer tips om efficiënter te leren neem dan contact op met Jolanda.