Nieuws

5 lessen: Raak je personeel niet kwijt

5 tips om je personeel niet te verliezen
11 januari 2022

Iets kwijtraken of kapotmaken is veel makkelijker dan iets opbouwen. Wees ook het komende jaar zuinig op jouw talentvolle personeel. Weten hoe? 5 lessen op een rij!

Les #1: Goede arbeidsvoorwaarden

Bied je al 3 x een jaarcontract aan bij een medewerker in een sleutelpositie? Je vergroot de kans dat ze betere voorwaarden vinden in een andere sector. Want er is genoeg keus. Goede arbeidsvoorwaarden opstellen betekent zorgzaam zijn en dus je personeel behouden!

Les #2: Maak een realistisch verbeterplan

Je hebt enthousiast een verbeterplan gemaakt voor je bedrijf en dit gepresenteerd aan je medewerkers, heel goed! Maar wat doe je er vervolgens mee? Zorg dat je het concreet maakt en geen valse beloftes doet. Maak samen een stappenplan en ga ermee aan de slag.

Les #3: Begin tijdig met coachen

Begin tijdig met coachen en begeleiden van medewerkers. Stel, een jonge enthousiaste medewerker wil veel, praat makkelijk maar is slordig. Krijgt hij tijdens het functioneringsgesprek dan een bak verzamelde feedback over zich heen? Ik hoop het niet! Waarschijnlijk verliest de medewerker motivatie en bereik je het averechtse effect. Waarom begin je niet eerder met coachen?

Les #4: Wees open en eerlijk

Je hebt een nieuwe medewerker aangenomen en het allemaal wat mooier gebracht dan dat het in werkelijk is. De nieuwe baan is een telleurstelling. Je begrijpt wel wat er dan gebeurt. Wees transparant en maak dingen niet mooier dan ze zijn tijdens de sollicitatieprocedure.

#les 5: Stimuleer ontwikkeling

Een medewerker wil graag een opleiding volgen om zijn teeltkennis te verbeteren. Maar als werkgever reageer je: 'waarom? Het gaat toch goed zo?' Dat is echt een gemiste kans! En een grote kans dat de medewerker wat anders zal zoeken.

Geef personeel de ruimte en de regie om aan de slag te gaan met het verbeteren van je rendement. Het is goed voor je portemonnee en leerzaam voor je medewerker!

Meer informatie over het behouden van personeel?

Geef je dan nu op voor onze masterclass van komende week 18 januari over het behouden van personeel.

Heb je andere vragen over personeel en de manier waarop je bedrijfsplannen kunt opstellen en medewerkers kan begeleiden? Laten we eens een afspraak inplannen!

Dit artikel is geschreven door Anneke Postma, Adviseur Opleiding en Ontwikkeling