nieuws

Nieuws

5 tips bij de introductie van zelfsturende teams

5-tips-bij-de-introductie-van-zelfsturende-teams
1 mei 2017

De introductie van zelfsturende teams vraagt tijd, geduld, begeleiding, scholing en veel uitproberen. Het zal gepaard gaan met missers. Maar het levert de medewerker vaak meer werkplezier op en kan tot een effectievere manier van werken leiden. Maar ben je het type leider wat bij deze vorm van leiding geven bij past? Want van de leidinggevende vraagt het ook een andere manier van aansturen. Het is niet alleen het team loslaten en ze veel succes wensen.

 

5 Tips om zelfsturende teams tot een succes te maken

 

Tip 1 - Als je wilt werken met zelfsturende teams zorg er dan voor dat het team zelf verantwoordelijk is voor de gehele taak en ook de regie en coördinatie op zich neemt. Bijvoorbeeld bij het oppotten geef het team zelf de verantwoordelijk voor de voorraad potten, potgrond, geef inzicht in de planning op korte en lange termijn en laat ze zelf de werkzaamheden in plannen. Geef het team zelf de verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Het belangrijkst is dat het team zelf zijn doelen bepaalt; hoeveel planten kunnen er worden opgepot op een dag en welke kwaliteit is haalbaar. Haalt het team de doelstelling niet, laat ze dan zelf terugkijken naar de oorzaak en hoe dit verbeterd kan worden.

 

Tip 2 -  Zorg ervoor dat voor iedereen binnen het team zichtbaar is hoe de prestaties zijn. Worden de doelstellingen gehaald. En dan niet alleen de hoeveelheid van het aantal opgepotte planten maar ook hoe is de kwaliteit, hoeveel arbeid zit erin en met welke kosten is dit doel gerealiseerd.

Tip 3. Neem de tijd voor de transitie, niet iedereen zal van de een op andere dag gelijk omgeschakeld zijn naar de nieuwe manier van werken. Medewerkers moeten leren om met elkaar samen te werken en samen besluiten te nemen. Ze kunnen problemen niet meer op het bordje van de leidinggevende leggen.

 

Tip 4 - Leidinggevende moeten leren om het sturen los te laten. Zij scheppen de randvoorwaarden zodat het team zelfsturend kan zijn. Dit houdt in dat als er een conflict is in het team dat zij niet de teamleden bij elkaar roepen en gezamenlijk in gesprek gaan. Maar de medewerkers leren hoe ze dit zelf kunnen oplossen.

 

Tip 5 - Als het motto is binnen het bedrijf “Vertrouwen is goed maar controle is beter”, dan zijn zelfsturende team gedoemd te mislukken. Geef het vertrouwen aan de medewerkers. Ja het zal voorkomen dat er dingen fout gaan, maar hoe pakt het team de fouten op en herstellen ze de fout dat is het belangrijkst.

 

Wil je ook aan de slag met een nieuwe manier van leidinggeven kom naar onze workshop “Leidinggeven in de 21e eeuw”. 1 juni bij de Demokwekerij in Honselersdijk. Klik hier voor het programma.


Dit project wordt gefinancierd door het Colland Arbeidsmarktfonds en ESF Duurzame Inzetbaarheid subsidie.