nieuws

Nieuws

Kees Mans; ‘Meer tijd om te ondernemen’

kees-mans-lmeer-tijd-om-te-ondernemenr
2 maart 2016

Bij Allure Gerbera worden meer bloemen verwerkt in minder tijd. De kwaliteit is verbeterd. Kees Mans heeft meer tijd om te besteden aan het ondernemen. Hoe doet hij dat? Kees stelde twee teamleiders aan die leiding en sturing geven aan de teams. Verschillende onderdelen van het productieproces zijn geautomatiseerd. Dit was een grote efficiency slag. Kees: “Het resultaat van efficiënter werken deed ons perplex staan”.

 

Oogsten en verwerken gescheiden
Kees vertelt: “Voorheen deed één medewerker alles. Handmatig knippen, plukken, meten, een bosje maken, elastiek erom en tot slot op water zetten in een emmer. Werknemers moesten óók nog oog hebben voor het gewas. Het lukte de medewerkers vaak maar gedeeltelijk om al die taken goed uit te voeren. Door de investering in automatisering is een flink deel van het verwerkingsproces overgenomen door machines. Het oogsten en het verwerken van de bloemen zijn twee verschillende stappen in het proces geworden. Het team dat de bloemen handmatig oogst kan zich nu meer op zijn kerntaken richten. Het team dat de verwerking en het klaarmaken van de bloemen voor zijn rekening neemt kan dit werk meer aandacht geven”.

Waar voorheen de paadjes willekeurig werden geoogst, zijn de paadjes nu genummerd. Deze worden altijd door dezelfde plukker geoogst. Deze structuur heeft zijn voordeel bewezen. Kees: “als er een partij bloemen te rauw geoogst was konden we er niet of moeilijk achter komen welke werknemer hiervoor verantwoordelijk was. Nu heeft één iemand de volledige verantwoordelijkheid over zijn paden in de kas. Mensen voelen zich dan ook meer verantwoordelijk en leveren veel betere en gelijkmatigere kwaliteit.

 

12.000 bloemen per uur
De bloemen die geoogst zijn worden via een volledig geautomatiseerd transportsysteem op een treintje naar de verwerkingsruimte vervoerd. Het treintje rijdt naar de bosmachine die op dat moment de bloemen nodig heeft. De bloemen die te klein en van onvoldoende kwaliteit zijn worden er door de machine uitgehaald. De machine is uitgerust met een camera die met behulp van speciale software ruim 50 soorten herkent en die in bepaalde verhoudingen in een boeket kan verwerken. Een tweetal werknemers is gespecialiseerd in het gelijkmatig invoeren van de bloemen. De machine beoordeelt, stekt, knipt en telt de bloemen. Zo wordt er een mooi bosje van gemaakt. De logistiek medewerker hoeft alleen nog maar de bosjes in het fust naar keuze te zetten en deze te voorzien van een stickerlabel met de productinformatie. Kees: “Kortom: we maken op dit moment optimaal gebruik van de mogelijkheden die de techniek ons biedt. Een ervaren werknemer verwerkte voorheen 600 bloemen per uur. Na de modernisering plukt dezelfde werknemer er 'op z'n sloffen' 1200! Per bosmachine worden er vervolgens 12.000 bloemen per uur verwerkt. Fijne en efficiënte samenwerking tussen mens en machine. Met een resultaat waar zowel de werknemer, ondernemer en zeker ook degene die deze mooie bloemen aankoopt, positief van wordt!”.

 

Meer oog voor gewas
Werknemers kunnen zich nu beter concentreren op het oogsten en de gewascontrole. Ze kunnen nu meer letten op rijpheid, pluktechniek en efficiënt plukken, maar ook het gewas de nodige verzorging geven. Er kunnen meer takken in minder tijd verwerkt worden. Kees: “Het is niet alleen efficiënter, maar we leveren ook betere kwaliteit. Werknemers richten zich nu volledig op het gewas.

Het bedrijf is ook flink gegroeid van 2 hectare naar 5,2. Dit betekent dat ik de dagelijkse leiding in al zijn facetten onmogelijk alleen kan doen. Ik heb hier twee goede teamleiders voor. Maar dit bedrijf vraagt meer van deze teamleiders dan alleen de aansturing en bijsturing van de teams. Daarom heb ik mijn werknemers een ontwikkeltraject aangeboden. In februari hebben ze de cursus effectief leidinggeven afgerond. We oriënteren ons nu om in het najaar een communicatietraining bij Jacobs en Van Rooij te starten”.

 

Meer tijd voor ondernemen
Kees: “Zelf heb ik nu meer tijd over om te ondernemen. Ik bedenk nieuwe plannen en heb nu eindelijk eens de tijd om deze plannen ook uit te voeren. Als we nieuwe, betere soorten gerbera’s willen kweken dan heb ik ook echt de tijd om nieuwe soorten te selecteren en op de juiste wijze te gaan introduceren in de markt. Dit nieuwe bedrijf vraagt ook andere vaardigheden van mij. Management vaardigheden, leidinggeven en delegeren. Ik heb daarom een aantal cursussen gevolgd. Een cursus verkoopvaardigheden en een cursus effectief leidinggeven. Dit jaar ben ik van plan om de cursus bedrijfskunde voor de tuinbouw te volgen”

 

Bent u ook bezig met een efficiency slag? Vergt dit andere kwaliteiten van uw werknemers? Onze opleidingsmanager Mara hielp Kees Mans bij het vinden van geschikte cursussen. Neem contact op met Mara.

 

De teamleiders van Allure Gerbera volgen deze workshop van Kas groeit: Workshop Efficiënter werken: Afleidingen en onderbrekingen de baas. Deelname is gratis.