nieuws

Nieuws

Gebrek aan personeel remt groei bedrijven

gebrek-aan-personeel-remt-groei-bedrijven
16 januari 2019

Een weblog van Jolanda Rosloot geschreven voor Goedemorgen Sierteelt over hoe we moeten omgaan met het gebrek aan menskracht en personeel met specifieke vaardigheden. 

Chronische personeelstekorten gaan nu echt pijn doen. Dat las ik in december in een publicatie van de ABN-AMRO Bank. Er werd gesteld dat de groei van bedrijven afneemt door een gebrek aan menskracht en personeel met specifieke vaardigheden. En ja, dat zie ik ook terug in de glastuinbouw. Bij een aantal bedrijven hoor ik geluiden dat ze te weinig personeel hebben om het product te oogsten of om een vacature in te vullen op het gebied van teelt of techniek. 


Ja, wat moet je daarmee. Je hebt niet zomaar iemand gevonden of opgeleid. Maar hoe zou je hierop kunnen voorsorteren? In het artikel wordt het advies gegeven dat bedrijven zich moeten richten op automatisering en robotisering. Maar heb je daarmee het probleem opgelost? De robots moeten tenslotte ook worden onderhouden en technisch personeel is lastig om te vinden.

Bij Kasgroeit hebben we nu een cursustraject ontwikkeld om technisch personeel op te leiden specifiek voor de tuinbouw. Binnenkort start de werving van kandidaten voor dit traject. Maar wat kun je nog meer doen? Samenwerken met scholen is een optie, een leuke stage aanbieden en stimuleren dat iemand vervolgens bij je blijft werken. Ook dat is een goed plan. Hiervoor zet de stagestimulator van Kasgroeit zich in.

Maar wat ga je doen met je vaste personeel? Welk potentieel zit daar? Heb je medewerkers die zouden kunnen doorgroeien, of een andere functie kunnen vervullen? Vaak merk ik dat er bij het vervullen van een vacature veel naar buiten wordt gekeken. Terwijl het zo mooi zou kunnen zijn als je iets intern kan invullen en een medewerker hiervoor de mogelijkheid biedt.

Heb je een beeld wat medewerkers zouden willen en waarin zij zich verder zouden kunnen ontwikkelen? En dan niet alleen voor op de korte termijn maar ook de lange termijn. Waar zie je iemand staan over 2 of misschien wel 5 jaar? Hoe ziet je totale personeelsplaatje er over 2 jaar uit? Gaan er medewerkers met pensioen of heb je uitbreidingsplannen? Vaak is het lastig om zover vooruit te kijken maar het levert je wel wat op. Wellicht dat je nu al maatregelen kunt nemen, zoals starten met een opleidings- of wervingstraject. Veel zie ik dat er op dit gebied pas ingegrepen wordt als er een probleem is. Maar ik pleit er altijd voor om vooruit te kijken, want dat is de sleutel voor succes in de toekomst.