nieuws

Nieuws

Even voorstellen..... Robert Douma

even-voorstellen-robert-douma
31 oktober 2016

Vandaag ben ik in gesprek met Robert Douma. Robert is sinds kort opgenomen in het cursusaanbod van Kas groeit met de training ‘Persoonlijk Leiderschap’.

 

Na het werken bij een internationaal georiënteerd organisatieadviesbureau is Robert in 2004 begonnen als zelfstandig trainer en coach. De klantenkring van Robert bestaat o.a. uit glastuinbouwbedrijven, accountants, productiebedrijven en dienstverlenende bedrijven. Robert: “Mijn passie ligt bij het ontwikkelen van mensen en organisaties. Organisaties in beweging krijgen en te houden zie ik als mijn missie. Ik krijg er dan ook heel veel energie van, om mensen te laten ontdekken en te leren hoe zij ‘het beste’ uit zichzelf kunnen halen.”

 

De adviestrajecten van Robert starten met het kijken naar; waar ligt de stip aan de horizon van de organisatie, het team en niet te vergeten van jezelf. De vervolgstap is het maken van een nulmeting, waar staat het bedrijf, het team en vooral waar sta jezelf in het geheel. Wat is er nodig om zelf, met het bedrijf en het team de juiste kant op te kunnen gaan. Robert: “Je kunt pas leidinggeven, als je leiding kunt geven aan jezelf. Vaak wordt deze stap overgeslagen maar als je dat doet dan wordt leidinggeven een kunstje. Dit gaat soms goed maar vaak ook niet en dat komt omdat je niet weet waarom je de dingen doet zoals je het doet. Samen gaan we ontdekken wat het effect is van jouw eigen gedrag op het bedrijf, je team en je resultaten. Bewustwording is de eerste stap om je emotionele intelligentie verder te ontwikkelen en te ontdekken waar jouw kracht ligt en welke stappen je kunt zetten om je kracht optimaal te kunnen gebruiken”.

 

Robert ziet een wereld die in transitie is. De oude managementvormen werken niet meer, er zijn   ontwikkelingen richting zelfsturende teams of bedrijven die hun managementlaag vereenvoudigen. Deze ontwikkelingen vragen volgens Robert andere competenties van jezelf en je medewerkers. Robert: “Vaak dwingt de markt je tot een hoog tempo. Veel tijd om over acties na te denken dat is er niet. Flexibiliteit en nieuw gedrag veroorzaakt vaak weerstand in teams. De kerncompetentie voor deze periode is dan ook is jezelf kennen en willen veranderen. Je moet dingen kunnen loslaten om andere dingen te kunnen omarmen. Dat is voor veel organisaties vrij lastig”.

 

In de training ‘Persoonlijk Leiderschap’ krijgen de deelnemers een spiegel voor. Ze kijken naar hun eigen zelfbeeld en vullen een persoonlijkheidsvragenlijst in om een objectief beeld van zichzelf te krijgen. Hier kan volgens een Robert een verschil tussen zitten. Robert: “Je bent wat je doet en de vragenlijst dient als een leidraad voor het verdere traject. Aan de hand van het zelfbeeld gaan we bekijken waar ligt jouw kracht en wanneer gaan bepaalde eigenschappen je nu helpen maar ook hinderen. Vervolgens zet je dit af tegen een rol of functie die je hebt binnen een bedrijf en ga je begrijpen waarom de dingen zo lopen. Zo’n 15 jaar geleden ging men er vanuit dat je bent zoals je bent en je blijft wie je bent. Maar met de inzichten van nu zijn we erachter gekomen dat we kunnen veranderen als we dit echt willen en als we er stappen in zetten. Dat wil ik de deelnemers laten ervaren in deze training”.

 

 

Met het oog op de toekomst is blijven leren noodzakelijk. Robert geeft aan dat stilstand geen optie is. Om te blijven leren en zichtzelf scherp te houden leest Robert boeken en volgt ook trainingen. Het laatste boek wat Robert net uit heeft is “Boerenwijsheden, Leiderschapsrecepten uit de Librije”. Een management kookboek van Jonny en Teresa Boer. Een boek wat naast recepten ook een beeld geeft wat je moet doen om te gaan voor een 3 sterren status, voor jezelf en voor je team om dat niveau te bereiken en vast te houden.

 

Meer weten over de training Persoonlijk Leiderschap kijk op de website van Kas groeit.

 

Jolanda Rosloot, opleidingsmanager Kas groeit