Nieuws

Helpen i.p.v. controleren - Hoe AMO ben jij?

24 februari 2022

Strategisch personeelsbeleid. Hoe kun je dit het beste inrichten en voor je organisatie laten werken? In het webinar 'Strategisch personeelsbeleid en modern werkgeverschap' van Glastuinbouw Nederland werd de visie op personeelsbeleid anno nu gepresenteerd. Onderzoekers van Tilburg University presenteerden de uitkomst van het onderzoek: het meest effectieve strategisch personeelsbeleid is meetbaar met het AMO-model. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe AMO ben jij? 

Effectief personeelsbeleid 

Al jarenlang is de vraag: welk personeelsbeleid draagt het beste bij aan je organisatie en kan je vooruithelpen? Enerzijds gaat het om de beste bedrijfsresultaten en anderzijds om de mogelijkheid om te kunnen innoveren en groeien. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het AMO-model hier het beste bij kan helpen. AMO staat voor Ability, Motivation en Opportunity. In het Nederlands: Kunnen, Willen en Mogen. Als je deze 3 goed inricht, ben je als organisatie op HR-gebied succesvol.  

Kunnen 

Met kunnen faciliteer je de mogelijkheid aan werknemers om zich te ontwikkelen en hen uit te dagen. Het belangrijkste in dit onderdeel is dat je zaken op het gebied van ‘kunnen’ echt bewust organiseert en inricht om er succesvol in te worden. Voorbeelden van een succesvolle inrichting: 

 • Maak eigen werknemers ambassadeurs. Zij zijn zo enthousiast over het bedrijf en hun werk dat zij automatisch bijdragen aan de werving van nieuwe collega's.  
 • Biedt alle werknemers die hier behoefte aan hebben de mogelijkheid om een persoonlijk ontwikkelplan op te stellen. Laat werknemers ontwikkelen binnen je eigen organisatie.  
 • Laat collega's met elkaar meelopen om de kennisoverdracht te vergroten en zo helpen zij elkaar met ontwikkelen.  
 • Heb je een vacature? Bekijk dan eerst binnen je eigen organisatie of er iemand is die deze vacature zou willen opvullen. Deze werknemers blijven geboeid en voelen zich gewaardeerd.
 • Maak gebruik van een HR-automatiseringssysteem waarmee je structureel de kennis en talenten van werknemers in kaart brengt. Met behulp van dit soort systemen kan gekeken worden waar eventuele aanvullende opleiding nodig is.   

Willen 

Werknemers die het willen omdat ze er zelf iets voor terugkrijgen, vanuit hun eigen motivatie. Dat is wat werkt. Vanuit de organisatie is het daarbij heel belangrijk dat je kijkt hoe je het aantrekkelijk kan maken om voor jouw organisatie te werken. Voorbeelden van zaken die kunnen helpen bij willen: 

 • Werknemers moeten zich prettig voelen op het werk. Zorg voor een fijne bedrijfscultuur met veel persoonlijke aandacht.  Werknemers willen daardoor bij jouw bedrijf werken.  
 • Denk aan beloningen als motivatie. Denk daarbij niet alleen aan financiële beloningen maar vooral om het uitdelen van complimenten en het organiseren van bedrijfsuitjes, vrijdagsmiddagborrels maar ook de kleinigheidjes bij de feestdagen.  
 • Houd werknemers betrokken door bijvoorbeeld personeelsbijeenkomsten. Neem hen mee in de plannen voor het bedrijf en de rol die daarin voor hen is weggelegd.  
 • Zorg voor een goede werk/privé balans.  

Mogen  

Last but not least is het belangrijk je te richten op het inrichten van je bedrijfsprocessen. Zorg ervoor dat werknemers zaken mogen oppakken en dat die vrijheid gevoeld wordt. Voorbeelden van het inrichten van mogen in je organisatie zijn: 

 • Leg beslissingsbevoegdheden lager in je organisatie en stimuleer teamwerk.  
 • Ontwikkel een bepaalde stijl van leiderschap om werknemers te helpen i.p.v. te controleren. 
 • Geef werknemers de ruimte en de mogelijkheid om te groeien en elkaar verder te helpen. Dit gevoel geef je af vanaf het begin van de sollicitatie, de inwerkperiode en de koffietafel gesprekken die met regelmaat plaatsvinden.  
 • Geef de ruimte om een cursus te volgen of naar bijeenkomsten te gaan. 
 • Ga regelmatig met je werknemer in gesprek i.p.v. een jaarlijks beoordelingsgesprek. Je kiest hierbij echt voor coachend leiderschap i.p.v. controlerend leiderschap. Hierbij biedt je werknemers de mogelijkheid om hun kennis en motivatie ook in te zetten.  

 

Meer weten over AMO? 

Wil jij meer weten over het AMO-model? Ben jij op zoek naar een aanpak om jouw HR-beleid te optimaliseren? Wil jij je huidige beleid langs de AMO-meetlat leggen en weten hoe je op dit moment scoort? Laat het weten en wij nemen contact met je op.  

Bekijk het webinar hier terug 

Meer weten over AMO

Naam:
Bedrijfsnaam:
Functie:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
* Verplichte velden