nieuws

Nieuws

Even voorstellen... Peter van Enckevort

even-voorstellen-peter-van-enckevort
23 november 2016

Vandaag ben ik in gesprek met Peter van Enckevort. Hij is docent van de opleiding ‘Bedrijfshygiëne in groente- en siergewassen’.

 

Peter werkt ruim 26 jaar bij Naktuinbouw. Het grootste deel van zijn tijd richt hij zich op zijn auditwerkzaamheden als leadauditor van sectorgerichte internationale kwaliteitszorgsystemen zoals GSPP, NAL en Naktuinbouw Elite. Hij houdt zich ook bezig met het keuren van gewassen en het behandelen van klachten over teeltmateriaal. En hij verzorgt vaktechnische opleidingen zoals de opleiding Bedrijfshygiëne en de opleiding Bemonstering van zaden, planten en/of grond. De rode draad bij Peter zijn werkzaamheden is de kwaliteit en gezondheid van het gewas. Peter: “In een kwaliteitszorgsysteem waarborg je de kwaliteit en gezondheid van het gewas en beschrijf je hoe je dat aantoonbaar maakt in je bedrijfsprocessen. Met goede bedrijfshygiëne verminder je het risico op het voorkomen van ziekten en plagen. Dit doe je bijvoorbeeld door met elkaar af te spreken hoe je omgaat met handen wassen of materialen ontsmetten. Dus hoe je omgaat met de risico’s die op je af kunnen komen van buiten je bedrijf of in je teelt. Ook besteed je aandacht aan hoe je kas in elkaar zit. Kunnen werk- en looproutes anders worden ingedeeld?” Een voorbeeld van een kwaliteitszorgsysteem met hygiëne-aspecten is GSPP.

 

Centraal bij de opleiding Bedrijfshygiëne staat de vraag: Met welk pathogeen hebben we te maken? Een virus, een schimmel, een bacterie, een insect of een viroïde? Hoe leven deze pathogenen in de praktijk? Hoe zit het ziekteproces in elkaar? Hoe gaat de ontwikkeling van een epidemie? Op welk proces en waar grijpen desinfectie- of gewasbeschermingsmiddelen in? Peter: “Om een goed bedrijfshygiënesysteem te kunnen opzetten, is inzicht in de leefwijze, de bouw en de wijze van verspreiding van pathogenen belangrijk. Daarnaast moet je weten hoe een pathogeen reageert op een maatregel die je toepast. En vooral, wanneer pas je welke maatregel toe?”

 

Tijdens de practica in de opleiding kunnen de deelnemers zelf ervaren wat een pathogeen doet en hoe dit tot uiting komt. Peter: “We kijken bijvoorbeeld naar wat er met een pathogeen gebeurt als deze in aanraking komt met een desinfectiemiddel. Of wat er gebeurt als je een virus op je handen hebt terwijl je gewashandelingen uitvoert. Welke symptomen zijn er na een bepaalde periode na de besmetting zichtbaar? Ook gaan we aan de slag met de verschillende ontsmettingsmiddelen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we chloor gebruiken. Of kunnen we beter organische zuren gebruiken om te ontsmetten? En welke methode is nu het beste om water te ontsmetten?”

 

De zwakke plekken op het gebied van hygiëne in het bedrijf worden in kaart gebracht en samen worden de verbeteringen op een rij gezet. Peter: “Ik merk dat heel veel deelnemers op zoek zijn naar antwoorden. Maar goede bedrijfshygiëne is maatwerk. Er is géén vastomlijnd plan of boek dat aangeeft ‘als je dit toepast, dan ben je er’. Ieder bedrijf heeft zijn eigen teeltruimte met zijn eigen problemen. Ik houd in de opleiding daarom een spiegel voor aan de deelnemers. En ik ben een sparringpartner bij het vinden van oplossingen die werken op het eigen bedrijf.”

De opleiding Bedrijfshygiëne in groente- en siergewassen start 26 januari 2017 en bestaat uit vier dagen. Delen van het programma worden verzorgd door gastdocenten van onder andere Wageningen UR en Breedwise. Meer informatie lees je op de website van Kas groeit.

 

Jolanda Rosloot, opleidingsmanager Kas groeit