Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Waarom leren goed voor je is

Arna Vliegen-Verschure 10 juni 2024
Contact met Arna

Vraagt iemand je weleens wat je vervolgstappen zijn in je loopbaan? Of wat je afgelopen tijd hebt geleerd? In de glastuinbouw zie ik dat steeds meer mensen zichzelf de vraag stellen of leren en ontwikkelen ook voor hen belangrijk is. Er komen steeds weer technieken en ontwikkelingen die nieuwe kennis van jou als werknemer vragen. In deze blog belicht ik de voordelen van jezelf ontwikkelen en hoe je dit kunt aanpakken.

Wat zijn de voordelen van leren?

 1. Verbetert je vaardigheden
  Leren helpt je om nieuwe vaardigheden op te doen. Denk aan vaardigheden om je werk efficiënter uit te voeren, vaardigheden om door te groeien naar een andere functie of communicatievaardigheden om makkelijker met je collega’s samen te werken. Nieuwe vaardigheden helpen jou om flexibel om te gaan met wat er op je afkomt, zoals nieuwe technische ontwikkelingen, een nieuwe teamsamenstelling of een nieuwe functie.

 2. Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt
  Doordat jij steeds nieuwe kennis en vaardigheden aanleert, vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt. Het is echt een meerwaarde als jij een goed gevulde koffer hebt met kennis en vaardigheden. Daarmee vergroot jij de kans om door te groeien in je werk en promotie te maken. Ook helpt die koffer bij het vinden van een nieuwe baan.

 3. Je krijgt meer zelfvertrouwen
  Leren laat je zelfvertrouwen groeien. Zelfvertrouwen ontstaat door positieve ervaringen. De nieuwe kennis en vaardigheden die je hebt geleerd, zorgen voor die positieve ervaringen. Ik zie vaak dat mensen het waarderen als je jezelf ontwikkelt en nieuwe kennis en vaardigheden inbrengt. Die waardering geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

 4. Goed voor je mentale gezondheid en welzijn
  Door te blijven leren houd jij je hersenen actief. Dat draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Leuk feitje: het opdoen van nieuwe kennis kan zorgen voor minder stress en verbetert je geheugen.

 

Hoe kan ik een leven lang leren?

Heb jij de voordelen van jezelf ontwikkelen goed in beeld? Dan kom ik nu bij de vraag hoe je het beste kunt leren. Leren en ontwikkelen gaat niet allen over het volgen van een opleiding of cursus. Het gaat veel meer over hoe jij jezelf blijft uitdagen om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Dat kan altijd op een manier die bij jou past. De volgende stappen helpen je ontdekken hoe jij jezelf blijft ontwikkelen:

Stap 1: Doe de groene persona test

Begin eens met het invullen van de groene persona test. Deze test geeft je inzicht in de manier van leren die bij jou past.

Stap 2: Stel een persoonlijk ontwikkelplan op

Stel vervolgens leerdoelen op. Wat wil jij komende tijd leren en hoe wil je dat doen? Tip: gebruik ons stappenplan voor het opstellen van jouw persoonlijke ontwikkelplan.

Stap 3: Zoek mogelijkheden om je leerdoel te behalen

Kijk welke stap je kunt zetten om je leerdoel te halen. Denk hierbij aan:

Hoe Kasgroeit je kan helpen met je ontwikkeling

Ben jij nog zoekende waarin jij jezelf wilt ontwikkelen? Of hoe je dit moet aanpakken? Ik zet mij als adviseur van Kasgroeit in voor werknemers die zich willen ontwikkelen in de glastuinbouw. Val jij onder de CAO-glastuinbouw? Dan kan ik gratis met je meedenken over hoe jij de eerste of volgende stap kunt zetten in je ontwikkeling. Bel, app of mail mij gerust.