Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

10 tips voor leren op de werkvloer

Arna Vliegen-Verschure 5 maart 2024
Contact met Arna

Een efficiënte manier om steeds beter te worden als bedrijf, is door het stimuleren van leren op de werkvloer. Dit wordt binnen de glastuinbouw gelukkig al veel, vaak onbewust, gedaan. Ook binnen jouw bedrijf leren medewerkers waarschijnlijk al veel tijdens hun werk. Met een paar simpele makkelijk toe te passen tips, kunnen je medewerkers nog efficiënter werken in de praktijk.

Het 70:20:10 model van Charles Jennings

Volgens Charles Jennings wordt er op de werkvloer het meest geleerd, een visie die ik deel. Jennings is de grondlegger van het 70:20:10 model. Volgens dit model wordt 70% geleerd op de werkvloer door het doen van nieuwe werkzaamheden, 20% door samen te werken met collega’s en 10% door het volgen van een opleiding. Leren op de werkvloer motiveert en stimuleert medewerkers en houdt ze flexibel. Ook kan het worden ingezet om kennis in de organisatie te behouden en om in te spelen op de continue veranderingen waar je als bedrijf mee te maken hebt. Steeds meer bedrijven kijken daarom bewust hoe zij informeel leren optimaal kunnen inzetten binnen het bedrijf.

10 praktische tips

  1. Bekijk samen met een medewerker waar hij over 3 of 5 jaar wil zijn en maak afspraken hoe hij dit gaat realiseren. Kijk hierbij nadrukkelijk naar wat hij kan leren binnen het bedrijf en hoe hij dit gaat aanpakken. Een handig hulpmiddel hierbij is het Persoonlijk ontwikkelplan
  2. Koppel medewerkers aan een ervaren collega, een buddy. Laat bij voorkeur de medewerker kiezen met wie ze willen samenwerken, want een persoonlijke klik is hierbij belangrijk.
  3. Breng de kennis van de medewerkers in kaart zodat je weet bij wie je terecht kan met een bepaalde vraag. Kijk hierbij niet alleen naar de kennis van het werk, maar ook wat iemand in zijn vrije tijd doet. Maak dit zichtbaar zodat iedereen weet welke expertise er is binnen het bedrijf.
  4. Maak in het werkoverleg ruimte voor kennisoverdracht, meedenken en meepraten. Werk met thema’s zodat de deelnemers zich kunnen voorbereiden.
  5. Stimuleer medewerkers die op cursus zijn geweest om hun kennis te delen met collega’s.
  6. Laat medewerkers via taakroulatie of een interne snuffelstage kennis maken met andere taken en functies. Hierdoor krijgen ze inzicht in de samenhang tussen de eigen taak en die van collega’s en dat verhoogt de kwaliteit van het werk.
  7. Evalueer werkzaamheden met medewerkers uit andere afdelingen, of locaties of die eerder op een ander bedrijf hebben gewerkt, zo ontstaan er weer nieuwe inzichten om te optimaliseren.
  8. Nodig leveranciers of klanten uit in een werkoverleg om te leren van hun ervaringen.
  9. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld, deel regelmatig kennis en stel vragen aan collega’s.
  10. Benader het maken van fouten en het stellen van vragen positief. Zie een fout als iets waarvan weer kan worden geleerd.

Leercultuur

Als je binnen je bedrijf actief met deze tips aan de slag gaat, werk je aan een leercultuur. Dat is een manier van werken waarbij je leren belangrijk vindt en aanmoedigt. Zo ben je als organisatie in staat om je aan te passen aan veranderingen in de glastuinbouwsector.