Leren op de werkvloer Tinte

Aan jou als leidinggevende de schone taak om je medewerkers te stimuleren met hun eigen ontwikkeling aan de slag te gaan, om steeds beter te worden in wat ze doen. Dat is nog best lastig! We weten allemaal dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen in deze veranderende arbeidsmarkt. Maar "het gaat toch goed.." of "we doen dit al jaren zo, waarom zouden we veranderen?" Tijdens de workshop 'Leren op de werkvloer' geeft Marit van 2Knowhow ons handvatten hoe hiermee aan de slag te gaan.
Welke waarden wil je zien?
Allereerst gaat het om de vraag 'welke waarden en welk gedrag wil je zien bij je medewerkers?' Kennen de medewerkers deze waarden ook? Belangrijk is dat je ze zelf ook uitdraagt en je medewerkers hierin meeneemt of betrekt bij de plannen en ontwikkelingen.
Jordy, deelnemer aan de workshop, is zelf leidinggevende. Hij gaf aan dat hij voor zijn mensen staat, ze aandacht geeft en ze ook meeneemt in de WAAROM-vraag. Dat betekent dat hij uitlegt waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Dus waarom stompjes / blad verwijderd moet worden van de plant. Op deze manier zien ze ook het nut en de noodzaak van hun handelen.
Door het werken met waardes stimuleer je een leerklimaat
Leerklimaat
Over welke waarden hebben we het dan? Als de trainster dit plenair zou vragen zouden er misschien 2 a 3 medewerkers reageren. Een handige truc of werkvorm, en zo kan dat natuurlijk ook in werksituatie, is door in kleine groepjes met dit vraag stuk aan de gang te gaan. Op deze manier denkt iedereen er over na, wordt er overleg gevoerd en is iedereen evenveel betrokken. De groep mocht zich hier in kleine groepjes over buigen. Veel terugkomende manieren om leerklimaat te creëren zijn:
- Betrokkenheid en persoonlijke aandacht
- Mee laten denken
- Helder verwachtingspatroon à Doel
- Werksfeer
- Luisteren
- Feedback geven
- Complimenten geven
- Evaluatie
- Wat is goed gegaan?
- Wat kan beter / waar moeten we aan werken?
Sturing
Uiteraard heb jij hier als leidinggevende veel in te doen. De mate van sturing is essentieel. Sturing is de manier waarop jij je medewerkers leidinggeeft of opdrachten geeft. In de workshop kwamen drie niveaus van sturing ter sprake:
1. Strakke sturing: hierin is de leidinggevende bepalend en verantwoordelijk voor het vervullen van de functie.
- De leidinggevende stuurt via het geven van informatie en/of expliciete opdrachten en begeleidt intensief tijdens de werkzaamheden.
- Keerzijde: is dat medewerkers zich vleugellam en robots voelen.
2. Gedeelde sturing: Hierin zijn leidinggevende en medewerker samen verantwoordelijk voor de invulling van de werkzaamheden. De medewerker stuurt met hulp en adviezen.
- De leidinggevende stuurt met globale aanwijzingen, informatie vooraf en begeleidt tijdens de uitvoering. De medewerker stuurt vervolgens ook met informatie en aanwijzingen en volgt vervolgens aanvullende aanwijzingen op
- Keerzijde: dat er vaak een overlegcultuur ontstaat wat averechts kan werken.
3. Losse sturing: hierin zijn de leidinggevende en medewerker(s) samen verantwoordelijk voor de invulling van de functie. De medewerker heeft zelf de lead.
- De medewerker stuurt zelf en maakt naar eigen inzicht gebruik van aanwijzingen en tips. De leidinggevende begeleidt op afstand en geeft nadere instructies.
- Keerzijde: dat de medewerker soms in twijfel wordt gebracht en niet meer weet wat hij moet doen.
‘’Maak leren zo klein tot dat het mogelijk blijkt’’
Maak er tijd voor
De eerst volgende stap voor jou als leidinggevende zou zijn: Maak er tijd voor! Als is het maar 10 minuten, dan zijn het toch 10 minuten investering. Het zijn vaak de kleine dingen die het ‘m doen. Denk bijvoorbeeld aan aandacht geven en prioriteiten geven. ‘’Maak leren zo klein mogelijk tot dat het mogelijk blijkt’’, aldus Marit van 2KnowHow.
Interessant?
Lijkt het je leuk om hier ook mee aan de slag te gaan binnen jouw organisatie of in samenwerking met een aantal collega glastuinbouwbedrijven neem contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden.