Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Van verliezen leer je winnen

Bas bezocht de Kasgroeit workshop “Leren op de werkvloer voor leidinggevenden”. Bas was destijds bedrijfsleider en o.a. verantwoordelijk voor het onderdeel arbeid van de organisatie. In de workshop stond de vraag centraal: Hoe activeer ik mijn medewerkers om zelf meer te leren en ontwikkelen?

Als trainer en scheidsrechter voor de KNVB bij de jeugd zat het er bij Bas altijd al in om mensen te coachen en verder te helpen. In zijn werk is hij dagelijks bezig met: Hoe kom je aan nieuwe mensen en hoe hou je ze hier? Bas: “Ik had mij aangemeld voor de workshop omdat ik verantwoordelijk ben voor het onderdeel arbeid van de organisatie. Ik heb veel te maken met de ontwikkeling van mensen en vind het belangrijk dat mijn collega’s hier met plezier werken. Daarvoor is het belangrijk je te verdiepen in hoe je medewerkers kunt binden en blijft boeien.”

Met welke uitdagingen heb je te maken?

Mensen in mijn organisatie werken gemiddeld al langere tijd bij ons, gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar. Het is natuurlijk positief dat mensen hier al zo lang werken, de kwaliteit is gewaarborgd. De uitdaging is tegelijkertijd soms wel om iets nieuws door te voeren. Mensen houden van hun comfortzone en denken al gauw: ‘Het is toch gewoon goed zoals het gaat?’

Er valt nog zoveel te verbeteren op het gebied van motivatie en lerend vermogen. Iedereen kan elke dag nog iets leren. Vaak handelen mensen omdat de leidinggevende iets wil. Bij onze organisatie wilden we er naartoe dat ze het doen omdat ze het zelf willen.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd in de workshop?

Het besef en de bevestiging dat lef tonen en een nieuwe aanpak introduceren de enige manier is waarop je een positieve verandering teweeg kunt brengen. Door je medewerkers op een nieuwe manier te benaderen kan je al veel bereiken.

Wat versta je onder leren op de werkvloer?

Bij leren op de werkvloer gaat het bij mij over hoe er wordt omgegaan met het maken van fouten. Dat zegt veel over de mate waarin je iets kunt leren en hoe er geleerd mag worden. Ik geloof echt in: ‘Van verliezen leer je winnen.’ Als je iets fout mag doen, geeft dat je ook de kans om uit te vinden hoe je het anders kan doen. Dan ben je aan het leren.

Op welke manier ben je aan de slag gegaan met lerend leidinggeven?

We hebben de vorm van de interne bijeenkomst helemaal anders aangepakt. Normaal geven we een presentatie waarbij we vooral zenden. De rol van de medewerkers is daarbij beperkt tot luisteren. Ze worden in sessies in die vorm meestal niet geactiveerd tot actie. Vlak na de workshop stond er weer een interne bijeenkomst bij ons gepland. Als een soort van proef hebben we de manier van presenteren volledig aangepast. We hebben mensen in groepjes verdeeld en een waardering laten geven aan bepaalde onderwerpen, in de vorm van een waarde-spel. De groepjes mochten daarna zelf presenteren wat ze hadden geconcludeerd. Een andere vorm van een boodschap brengen maakt dat mensen anders worden gemotiveerd.

Hoe ga je om met medewerkers die een fout maken?

Als iemand een fout heeft gemaakt probeer ik ze in te laten zien wat ze anders hadden kunnen doen. Ik bevraag ze in plaats van ze te vertellen wat er niet goed is. Gewoon heel simpel: ‘Wat zie je hier? Wat had er anders gekund?’ Ik geef dat ook aan mijn voorwerkers mee. Die spreken namelijk meer met medewerkers op de vloer. Als je een cultuur wilt creëren waar mensen kunnen leren, dan moeten ze zich veilig voelen.

Kunnen mensen wel wat leren op de werkvloer?

Ja, dat kan, ook de mensen die veel routinematig werken. Leren kan namelijk altijd. Het belangrijkste is dat je er voor open staat. Aan mij de taak dat die mensen er voor open staan om iets te leren, vanuit waar ze nu zitten. Er zijn binnen het bedrijf tientallen verschillende taken. Als die mensen rouleren en regelmatig een andere klus oppakken leren ze ook. Ze leren hierbij dat ze ook iets anders kunnen doen. Dit is al een verbreding van het werkveld. Maar je kan ook denken om de mensen die vroeg beginnen eens later laten beginnen en andersom. Afwisseling doet altijd goed. Inmiddels zie ik dat steeds meer mensen hun wensen daarin kenbaar maken. Daar kunnen wij kijken wat we daarvan kunnen realiseren.

Zelf deelnemen aan de workshop Leren op de werkvloer?

Houd onze agenda in de gaten voor de data van deze workshop. In deze workshop krijgt leidinggeven meer handvaten die je helpen om leren op de werkvloer te stimuleren.