Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Bepaal het lekker zelf

In gesprek met Alex Jonker en zijn assistent Johan Elstgeest. Alex Jonker is bedrijfsleider bij Bunnik Plants. Alex is sinds 3 jaar in dienst en kwam net binnen toen de ‘Bunnik manier van werken’ werd geïntroduceerd. Maar wat is die ‘Bunnik manier van werken’ nu precies? En wat maakt dat het zo goed werkt?

Zotte teams

Bij Bunnik Plants zijn ze gek op ZOTTE teams: Zelf Organiserende Teams. Een manier van werken waarbij de beslissingen meer vanuit de medewerkers worden genomen. Er wordt geen leidinggegeven vanuit hiërarchie, maar meer vanuit de verantwoordelijkheid van het personeel. Er wordt gedacht vanuit wij in plaats van vanuit het individu. Het werken in ZOTTE teams levert uiteindelijk meer tevredenheid op en geeft medewerkers een positiever verantwoordelijkheidsgevoel. Bij Bunnik Plants hangen door het gebouw heen borden met daarop TOP samenwerken weergegeven. Een reminder en motivatie om te blijven werken als Teamspelers die Ondernemend en Professioneel zijn. Alex Jonker: ‘Het is een manier van werken, waar je uiteindelijk niet per se zelf aanstuurt, maar je het met elkaar regelt.’

Vrijheid

Als iemand bij Bunnik Plants dingen wilt veranderen, verbeteren of optimaliseren dan is daar alle vrijheid voor. Uiteraard zijn er wel kaders, resultaten moeten worden behaald, maar als iemand bijvoorbeeld zegt ‘we zetten deze band vandaag de andere kant op’ dan kan dat. Elk team kan tot €1.000 zelf beslissen om een aanpassing door te voeren. Op deze manier kunnen de processen sneller verbeteren.

Alex Jonker: “Als iemand iets niet durft te vragen dan doe je als leidinggevende waarschijnlijk iets niet goed. Of je past hier gewoon echt niet. We zijn hier altijd op zoek naar hoe het beter kan. Dat vraagt wel veel eigen initiatief. Als jij gewend bent gewoon je opdrachten uit te voeren, dan is dat best een omschakeling. Je moet zelf bedenken ‘wat heeft de prioriteit en wat kan ik allemaal doen’? Dat initiatief moet je in je hebben.” Medewerkers worden bij deze manier van werken uitgedaagd en krijgen de vraag: ‘Hoe zou jij dit nu aanpakken?’.

Hoe ziet het werken in een ZOT team eruit?

Alex Jonker: “We beginnen de ochtend met een dag start. We wisselen zo veel mogelijk informatie uit in een zo kort mogelijke tijd. In een paar minuten kun je vertellen waar het accent ligt op de dag en waarom vandaag zo belangrijk is. Alle neuzen staan dan dezelfde kant op. In de productie is efficiëntie echt heel belangrijk.”

Bij een zelf organiserend team is er wel een persoon nodig die de leiding heeft. Deze persoon moet ruimte geven aan de andere teamleden om zich te ontwikkelen. Het is niet zo dat het zich automatisch regelt.

“Ik moest er in het begin wel erg aan wennen. Maar uiteindelijk went het langzaam en krijg je het vertrouwen in deze werkwijze. En nu vind ik het heel prettig. Je kan zelf veel meer dingen inbrengen.”

Hannie Zeller, al 30 jaar werkzaam bij Bunnik Plants

Welke processen zijn inmiddels verbeterd?

“We stickerden de planten eerst altijd met de hand. Ergens stond nog een stickermachine die buiten gebruik was. Na onderzoek bleek dat het met de machine zes keer zo snel gaat, wat ook weer resulteert in minder kosten. Daar kom je zelf achter door op een bepaalde manier te denken en op zoek te gaan naar procesverbetering.”