Helpt je ontwikkelen

Vragen of onafhankelijk (gratis) opleidingsadvies nodig?

Wij zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Neem contact met ons op op de manier die voor jou het beste werkt.

Telefoon: 088 - 329 20 70
E-mail: [email protected]
WhatsApp: 06 11 77 10 21

Opleiden intern, extern of incompany?

Jos Klop 29 februari 2024
Contact met Jos

Wat is nu de beste manier van het opleiden van medewerkers? Intern met behulp van een collega, een externe cursus of toch incompany? Hier bespreken we de voor- en nadelen van elk type.

Intern

Wanneer je ervoor kiest om een collega in te zetten voor interne training, kun je snel inspelen op de specifieke behoeften en gebeurtenissen binnen het bedrijf. De voorbeelden die worden gebruikt zijn herkenbaar en oplossingen kunnen direct in de praktijk worden gebracht. Door een collega in te zetten als trainer erken je hun deskundigheid, wat een positief effect heeft op de tevredenheid van medewerkers. De kosten zijn over het algemeen lager dan bij externe of incompany cursussen. Een nadeel is echter dat niet alle collega's goede leraren zijn en mogelijk niet beschikken over de vaardigheden om hun kennis effectief over te brengen op anderen. Het is belangrijk om te beseffen dat expertise in een vakgebied niet automatisch betekent dat iemand ook goed is in het overdragen van die kennis aan collega's.

Extern

Het sturen van een medewerker naar een externe cursus heeft als voordeel dat medewerkers van verschillende organisaties samenkomen. Hierdoor kunnen ze van elkaar leren en ervaringen uitwisselen. De docenten zijn ervaren in het overbrengen van informatie en kennen verschillende leerstijlen. Een nadeel kan zijn dat de inhoud van de cursus niet volledig aansluit bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Externe cursussen zijn vaak duurder dan interne trajecten.

Incompany

Een incompany cursus kun je geheel afstemmen op de eigen vraag en behoefte. Vaak gaat de opleider eerst in gesprek waarbij de doelen van de cursus worden vastgesteld en aan de hand daarvan wordt een cursus samengesteld. Zorg ervoor dat je de opleider voldoende informatie geeft over het bedrijf. Dit komt de inhoud van de cursus ten goede. De medewerkers hoeven niet naar de opleiding toe maar vaak kan de cursus op het bedrijf plaatsvinden. Een ander voordeel van een incompany traject is dat het vaak de samenwerking tussen collega’s verbetert. Een nadeel is dat er geen kennisuitwisseling met collega’s van andere bedrijven plaatsvindt.

Iedereen ontwikkelt zich anders

Iedereen is anders en iedereen leert anders. De beste manier van leren is meestal een combinatie van intern, extern en incompany. Wil je meer inzicht in welke manier van leren past bij jouw bedrijf en werknemers? Lees dan verder over de Groene persona test.