Je bedrijf positioneren

Positioneren kun je leren!

Hoe je jezelf als werkgever neerzet en wat je naar buiten toe uitstraalt, speelt een hele grote rol bij het aantrekken en vasthouden van talent voor je organisatie. Het klinkt misschien logisch, maar het is echt de moeite waard hierin te investeren. Het begint allemaal met hoe jij als bedrijf overkomt en omgaat met je personeel (soms tot in de kleinste details) Het kan je bedrijf maken of breken. 

Wat betekent het om bij jouw bedrijf te werken? Hoe zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft? Voor loslopende talenten en werkzoekenden maakt het of zij bij jou komen solliciteren of een baan accepteren. Hoe geef je een positieve ervaring af van jouw bedrijf en zorg je voor een sterk werkgeversmerk?

6 tips om een sterk werkgeversmerk te bouwen:
  
 

 1. Bepaal jouw identiteit 

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat jullie identiteit is. Deze informatie is noodzakelijk om ‘het verhaal’ te vertellen. Vind je het lastig om te bepalen wat jullie identiteit is? Betrek je werknemers hierbij door bijvoorbeeld een onderzoek of vragenlijst. Op deze manier krijg je de informatie zoals deze wordt beleefd in de organisatie. Het is belangrijk om het eerlijke verhaal te vertellen waar jouw werknemers een sleutelpositie in zijn.  

 2. Wees onderscheidend  

Werkzoekenden hebben ruime keuze om hun ideale werkgever te vinden. Waarom zouden zij voor jouw organisatie moeten kiezen? Wat maakt jouw organisatie anders dan de rest? Kijk bijvoorbeeld naar je concurrenten. Waar kun je je van hen onderscheiden? Denk aan carrièremogelijkheden, sfeer/cultuur of arbeidsvoorwaarden.  

3. Ambassadeurs 

Maak ambassadeurs van de werknemers in jouw organisatie! Een goede reputatie als werkgever is natuurlijk afkomstig van je werknemers. Maak je werknemers dus ambassadeur van je organisatie. Laat hun verhalen tot leven komen. Hoe is het om voor jouw bedrijf te werken? Wie ben je en wat is je passie? Treed naar buiten met dit soort verhalen. Doordat het persoonlijke verhalen zijn wekken deze vertrouwen en spreken ze tot verbeelding.  

 4. Werken-bij 

Een eigen werken-bij website of pagina is van groot belang. Op deze pagina laat je zien wat het inhoudt om bij jullie te werken. Hier komt bovenstaande informatie samen. Op deze website zien werkzoekenden alle openstaande vacatures en moet hij een positief gevoel overhouden aan jullie organisatie.  

 5. Externe communicatie 

De volgende stap is jouw verhaal vertellen aan de buitenwereld. Hier kun je verschillende vormen voor gebruiken. Wat dacht je van een bedrijfsfilm? Blogs die door medewerkers zijn geschreven op jullie 'werken-bij' website? Vergeet de waarde van sociale media niet en de nieuwsbrieven die jullie maken.  

 6. Meten is weten  

Tot slot gaat het niet alleen om de buitenwereld maar juist ook om wat jouw huidige werknemers ervaren. Als deze immers niet tevreden zijn, hoe kan er dan een positief beeld worden afgegeven aan de buitenwereld? Werken aan de sfeer en cultuur is net zo belangrijk als de externe communicatie. Het uitvoeren van een (jaarlijks) werknemerstevredenheidonderzoek is een mooi vertrekpunt en geeft handvatten om je als aantrekkelijker werkgever te blijven ontwikkelen. 

Wil je weten hoe jouw werknemers aankijken tegen jouw bedrijf? 

Test het met de boeien & bindenscan